Van Gölü ve çevresi (Van-Edremit) kıyı şeridi toprak numunelerinden streptomyces bakterilerinin izalasyonu ve teşhisi
The isolation and identification of streptomyces species from soil samples colected from the shore line (Van-Edremit) of Van lake
  1. Tez No: 197619
  2. Yazar: GÜL GÜRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ATALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Actinomycetes, İdentifikasyon, Streptomyces, Actinomycetes, Identification, Streptomyces
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Edremit-Van kıyı şeridinin beş farklı istasyonundan Aralık 1999 ile Mart2000 tarihleri arasında aylık periyot1arla toplanan toprak numunelerinin pH ve nemoranları yapıldıktan sonra actinomycetes, özelde Streptomyces cinsine aitbakterilerin izolasyon çalışması için nişasta kazein (50 µg/ ml cycloheximid venystatin içeren) ve raffinoz-histidin agar üzerine ekim yapıldı. Büyüyen bakterikolonileri miselyum ve pigmentasyon karakterlerine göre seçilerek sayımı yapıldı.İzolasyon çalışmasında en yüksek sayıda Streptomyces sayısı Yalı Restorantbahçesinden alınan toprak numunesinden Aralık 1999 tarihinde elde edildi (9.32x105c. f. u./gr kuru toprak). Toplam Streptomyces ve diğer actinomycetes sayısıçoğunlukla nişasta-kazein agar içeren petri kutularına yapılan ekimde yüksek orandatespit edildi. Bununla birlikte bazı toprak numunelerindeki toplam koloni sayısıraffinoz-histidine agar petrileri üzerinde oldukça fazla sayıda olduğu gözlendi. İzoleedilen Streptomyces izolatları oatmeal agar içeren petri kutularında 25ºC'de 14 güninkübasyondan sonra havasal miselyum, substrat miselyum, difüziye pigment rengive pepton yeast ekstrakt agar besi ortamında melanin varlığına göre 21 renk grubunaayrıldı. Renk gruplarından seçilen suşlar, Williams ve ark.'nın (1983b) geliştirdiğiteşhis tablosuna göre teşhis edildi. Bu çalışmada, toplam teşhisi yapılan 45 testorganizmasından 5'i referans ve 3'ü de duplike strain olmak üzere toplam 37tanesinin Willcox ihtimaline göre identifikasyonu yapıldı. Sonuçta 28 Streptomycestest suşu teşhis edildi ve 8 strain ise teşhis edilemedi. Böylece test organizmalarının% 75'i teşhis edilirken % 25'i teşhis edilemedi.
Özet (Çeviri)
Having measured pH and moisture of soil samples monthly collected from5 different stations of Van-Edremit shore line between the dates December 1999 andMarch 2000, to isolate bacteria Actinomycetes, notably those belonging to thespecies of Streptomyces, cultivation was carried out on starch-casein (whichincludes 50 µg/ml cyclohemixid and nystatin) and raffinose-hystidin agar. Growingbacteria colonies were chosen and counted according to the characteristics ofmycelium and pigmentation. In isolation, the highest number of Streptomyces wasattained from the soil sample collected from Yalı Restaurant yard in December 1999(9.32x105 c. f. u/gr dry soil). Total number of Streptomyces and other Actinomyceteswas determined in a high rate mostly in cultivations made on petri dishes whichinclude starch-casein agar. Besides, total colony numbers in some soil samples wereobserved quite high in petri dishes of raffinose-hystidin agar. Being incubated inpetri dishes of oatmeal in 25 ºC in 14 days, isolated Streptomyces were classifiedinto 21 groups in compliance with the presence of melanin in the medium of airymycelium, substrat mycelium, diffused pigment colour and pepton-yeast extractagar. Strains chosen from colour groups were diagnosed according to diagnosis chartdevelopped by Williams and his colleagues (1983b). In this study, of 45 testorganisms of which identifications were made, 5 being reference and 3 beingduplicated, in total 37 strains were identified according to Willcox Probability.Consequently, 28 Streptomyces test strains were identified. However, 8 strainsweren?t determined. Thus, of test organisms, 75 % was identified while 25 %wasn?t.