Van Gölü çevresi topraklarının aspergillus mich ex Fr. ve penicillium link ex fr.türleri üzerine taksonomik ve ekolojik bir raştırma
  1. Tez No: 78970
  2. Yazar: ZEYNEL BOYNUKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANVER EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Van Gölü, Aspergillus, Penicillium, Flora, Toprak
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
vm oz Bu araştırmada,Van Gölü çevresinde yer alan İlçe topraklarında belirlenen istasyonlardaki Aspergillus Mich ex Fr. ve Penicillium Link ex Fr.Florasının tespiti amaçlanmıştır. Çalışmada, araştırma sahalarında belirlenen bütün toprakları kapsayacak şekilde seçilmiş 8 ayrı istasyondan, sonbahar, yaz ve ilkbahar mevsimlerinde olmak üzere toplam 40 toprak numunesi alınmış ve incelenmiştir. Toprak örneklerinden mikrofungus izolasyonu için“Klasik Sulandırma Metodu”kullanıldı. 34 İzolatın 13 tanesi Aspergillus, 19 tanesi Penicillium ve bu cinslerin her birine ait birer varyete tespit edilmiştir. Bunlardan Aspergillus brunneo-uniseriatus Sink & Bakshi, Penicillium brevissimum Rai & Wadhwani, Penicillium brunneum Udagawa, Penicillium soppi Zaleski, türlerine literatürde rastlanmamış olduğundan, Türkiye toprakları için yeni kayıt olma ihtimalleri yüksektir. Araştırma sahasında incelenen topraklarda, lgr kuru topraktaki mikrofungus sayısı 65.200 ile 180.000 arasında değişmekte olup, ortalama 111.000 olarak tesbit edilmiştir. Toprak pH'sı, toprak nemi ve suyla doymuşluk %' si ile mikrofungus sayısı arasındaki ilişkinin varlığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IX ABSRACT In this study, the discovery of As and Aspergillus Mich ex Fr. and Penicillium Link ex Fr. flory determined in the stations of the town's domains located around Lake Van environs was aimed. In our study, a total of 40 soil samples in the Automn, Summer and Spring seasons, from 8 different stations selected as containing all the soil Samples determined in the research areas were taken and analysed. Classical frigation method was used for the isolation of microfungus, one of the soil samples. 34 İsolatin, 13 Aspergillus, 19 Penicillium and a variety for each genus were determined. Since we have not met any species of Aspergillus brunneo-uniseriatus Sink & Bakshi, Penicillium brevissimum Rai & Wadhwani, Penicillium brunneum Udagawa, Penicillium soppii Zaleski in the literature, the probability of new records for the domains of Turkey is high. In the soil samples analysed in the research area, the number of microfungus in lgr dried soil changes from 65.200 to 180.000; It was found to be an average of 1 1 1.000. The correlation between microfungus number and pH in soil as well as the moisture organic matter and saturation with water was determined. Key Words : Turkey, Lake Van, Aspergillus, Penicillium, Flory, Soil.