Van Gölü çevresi tarım topraklarının fosfor fiksasyonu ve toprak özellikleriyle ilişkisi
Van Lake agriculture soil to surrounding is phosphorus fixation and relevance for soil characteristic
- Tez No: 154762
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESUT ÇİMRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak, fosfor fiksasyon kapasitesi, fosfor, Soil, Phosphorus fixation capacity, phosphorus. 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Van Gdlü Çevresindeki Tarım Topraklarının Fosfor Fiksasyonu ve Toprak Özellikleriyle ilişkisi BOYSAN,Sîbel Yüksek Lisans Tezi, Toprak Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yr A Doç.Dr. KMesut CİMRİN Nisan 2004, 39 Sayfe Bu araştirrnaran amacı, Van gölü çevresindeki buğday tarımı yapılan toprakların fosfor fiksasyonunu saptamak ve buna etki eden etmenleri incelemektir. Bu amaçla havzada kapladığı alanlarına göre büyük toprak grupları esas alınarak sırası ile Kahverengi, Kestane rengi, Kireçsiz kahverengi, Aluviyal, ve Regosol olmak üzere yöreyi temsil edecek şekilde 0-20 cm ve 20-40 cm derinlikten 52 toprak örneği alınmıştır. Fosfor fiksasyon kapasitesi sırası ile 25 ppm, 50 ppm, 150 ppm, fosfor ilave edildikten sonra 1/2 saat 24 saat,72 saat, süren tepkime suresi sonunda çözeltiden eksilen miktarı belirlemek sureti ile hesaplanmıştır. Fosfor uygulaması sonucu büyük toprak guruplarından Aluviyal topraklarda ortalama fosfor fiksasyonu % 47.83, Kahverengi topraklarda fiksasyon % 51.18 Kestane rengi topraklarda ortalama fiksasyon değeri % 50.8, Kireçsiz Kahverengi topraklarda ortalama fiksasyon % 45.21, Regosol topraklarda ortalama fiksasyon % 45.13 bulunmuştur. Büyük toprak guruplarından kahverengi toprakta fiksasyon en yüksek bulunmuştur. Toprak gruplarının göre, toprak özellikleri ile fosfor fiksasyonu arasında bazı ilişküer tespit edilmiştir, Bu ilişkiler; Kahverengi toprak da fosfor fiksasyonu ile organik madde içerikleri arasında negatif, Ca+Mg ve KDK arasında pozitif, Kireçsizsiz kahverengi topraklarda kû, süt, organik madde, KDK, olsen fosforu ile arasında pozitif, kum ve Na ile negatif, Kestane rengi topraklarda Ca+Mg ile negatif, Aluviyal topraklarda kil, CaCOs, pH, olsen fosfor arasında pozitif, kum ile negatif, Regosol topraklarda ise kil, CaCO,, tuz, pH ve Na arasında pozitif kum arasında negatif ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phosphorus Fiksation and Relation With So3 Characteristics in Agricultural Soils Surrounding to Lake Van BOYSAN, Sibel M. Sc. Soil Science Supervisor: Assistant-Prof. Dr. K. Mesut CİMRİN April 2004, 39 pages Objective of this study is to assess phosphorus fixation and impinging on actors on wheat cultivated fields around Van Lake region. By this purpose, main sou sections have been taken account according to their folding areas representing the province, namely brown soil, chestnut soil, lime-free brown soil, alluvial soil and regosol soil, in two levels of depth 0-20 cm and 20-40 cm, it has been sampled 52. Phosphorus fixation capacity by adding phosphorus with an amount of 25 ppm, 50 ppm, 150 ppm with time courses half an hour, twenty four hours and seventy two hours waited, after ongoing reaction diminished amounts have been calculated. In consequence of phosphorus application, average phosphorus fixation capacity of alluvial soils, brown color soils, chestnut soils, lime-free brown soils and regosol soils depicted as % 47.83, % 51.18, % 50.80, % 4521 and % 45.13, respectively. Highest rate in main soil sections observed in brown soils. There ate significant correlations between characteristics of soil sections and phosphorus fixation capacity. Correlations of phosphorus fixation, among brown soils, with organic matter content is negative, with Ca+Mg and cation exchance capasity are positive, among lime-free brown soils, with clay, silt, organic matter, cation exchance capacity and olsen P are positive, with sand and Na are negative, among brown soils, with Ca+Mg is negative, among alluvial soils, with clay, CaCOa, pH and olsen P are positive, with sand is negative, among regosol soils, with clay, CaCOb, salt, pHandNa are positive, with sand is negative.