Joint inventory and pricing decisions in retail industry
Perakende sektöründe ortak stok ve fiyat belirleme kararları
  1. Tez No: 197642
  2. Yazar: ÖZLEM BİLGİNER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL KILIÇ, Y.DOÇ.DR. KEREM BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fiyatlandırma, envanter yünetimi, baz stok politikası, odeğişmez nokta algoritması.gs, Pricing, inventory, base-stock policy, fixed point iteration
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
üü ˙ ˙PERAKENDE SEKTORUNDE ORTAK STOK VE FIYAT BELIRLEMEKARARLARIü ˙˙OZLEM BILGINERüOzetBirşok endüstride, yüneticiler kısa bir satış sezonu işinde karlarını enbüyütmekc u o s c uuamacıyla fiyatları dinamik olarak değiştirme ve tedarik miktarlarını belirlemegsproblemiyle karşı karşıyadırlar. Bu problem kısa raf ümrüne sahip ve talebi fiyatas s ouduyarlı mallar satan perakende sektürü işin daha da ünemlidir. Bu tezde, firmanınou c omalı satacak sonlu sayıda ve eşit uzunlukta periyodunun olduğu varsayılmaktadır.s gHer periyodun başında firmanın stok yenileme seşeneği ve fiyatı değiştirme imkanıs cg gsbulunmaktadır. Tedarik süresi sıfırdır ve karşılanmayan talep kaybedilmekte-u sdir. Talep fiyata duyarlıdır. Tedariğin sabit maliyeti yoktur, değişken maliyetig gsise tedarik miktarıyla doğru orantılıdır. Benzer bişimde, stok tutma maliyetig cde periyot sonunda elde kalan stok miktarıyla doğru orantılıdır. Sezon sonundagsatılamayan urünlerin satılamayan urün miktarıyla doğru orantılı bir hurda değeriüu üu g gvardır. Bu şalışmada, bu sayılan varsayımlara sahip ortak stok ve fiyat belirlemecsproblemi analiz edilmekte ve şüzüm yüntemleri güsterilmektedir. Ayrıca, şok hızlıco u o o cve eniyiye şok yakın sonuşlar veren bir şüzüm yüntemi de ünerilmektedir.c c co u o o
Özet (Çeviri)
JOINT INVENTORY AND PRICING DECISIONS IN RETAIL INDUSTRYü ˙˙OZLEM BILGINERAbstractIn various industries, managers face the problem of setting prices dynamicallyover time and determining the replenishment quantities by a fixed deadline soas to maximize the expected profit over a finite and short selling horizon. Thisproblem is especially significant for the retail industries which sell products withshort life cycles and price dependent demand. In this thesis, it is assumed thata firm sells a single product over a selling season that is divided into a finitenumber of discrete time periods. At the beginning of each period, the firm has theoption of replenishing the inventory and determining a new price for the product.The replenishment lead time is zero and unmet demand is lost where demand issensitive to price. There is no fixed charge for ordering, and the total variableordering cost is proportional to the ordering quantity. Similarly, the inventoryholding cost incurred in each period is proportional to the end-of-period inventory.Unsold items at the end of the last period have a salvage value per unit. In thisstudy, this joint inventory-pricing problem is analyzed, and solution methods arepresented. In particular, we propose an efficient solution method that is very fastand yields solutions very close to optimality.