Optimal bundle formation and pricing of two products with limited stock
Kısıtlı stoğa sahip iki üründen optimal paket oluşturulması ve fiyatlandırılması
  1. Tez No: 198889
  2. Yazar: SALİH ÖZTOP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İstatistik, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bundling, Pricing, Stochastic Demand, Revenue Management.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
üOZETğ ˙ ˙ ˙ü ü ˙KISITLI STOGA SAHIP IKI URUNDEN OPTIMAL˙PAKET OLUSTURULMASI VE FIYATLANDIRILMASIşüSalih OztopEndüstri Mühendisliği, Yüksek Lisansu u g uüuuTez Yüneticisi: Prof. Dr. Ulkü GürleroEylül, 2005uBu calışmada, iki tür urünün, sadece bağımsız urünler olarak değil karma paketşs u üu u g üu golarak da satışını yapan bir firmanın envanter ve fiyatlandırma kararlarındaspaketleme uygulamalarının rassal modellemesi incelenmiştir. Beklenen kˆrı ens acoklayacak şekilde başlangış urün envanter seviyesinin ne kadarından paketş s s c üuoluşturulması ve paketin fiyatının belirlenmesi kararları uzerinde durulmuştur.s ü sü un talepleri, oranı fiyata bağlı Poisson sürecini takip etmektedir. MüşteriUrü g u usrezervasyon fiyatlarının birleşik dağılıma sahip olduğu varsayılmıştır. Rezer-s g g svasyon fiyat dağılımlarının, başlangış envanter seviyelerinin, urün fiyatlarının,g s c üutalep geliş oranlarının ve paketleme maliyetlerinin beklenen kˆra, paketlenen urüns a üusayılarına ve paket fiyatlarına olan etkileri sayısal bir calışmayla araştırılmıştır.şs s sBağımlılık katsayısı arttıkşa beklenen kˆrın azaldığı güzlemlenmiştir. Negatifg c a go sbağımlılıkta paketleme maliyeti, oluşturulan paket sayısında anlamlı bir etkiyeg süusahiptir. Urünlerin yanlız başına olan fiyatları düşuk iken, firma tek tek urünlerles usü üubirlikte paket de satmaktadır (karışık paketleme); urün fiyatları yüksek iken,s üu ufirma sadece paket satmaktadır (saf paketleme). Rezervasyon fiyat dağılımının gdeğişkenliği arttıkşa beklenen kˆr ve sunulan paket sayısı azalır. Yüksek başlangışgs g c a u s cenvanteri işin, firma paket fiyatını düşurür ve daha cok paket sunar. Paketlem-c usü u şeye olan ihtiyaş azaldığı işin geliş oranı arttıkşa paket satış miktarı azalır vec gc s c stek tek urün satışı artar. Bütün bunlara ilave olarak, urünlerin yerine geşmeüu s uu üu cüuve tamamlayıcılıklarının etkisi de incelenmiştir. Urünler daha cok tamamlayıcıs şdaha az yerine geşen olduğunda, firma daha cok paket oluşturur ya da paketic g ş sdaha yüksek fiyatlandırır ya da her ikisini birden yapar.uAnahtar süzcükler : Paketleme, Fiyatlandırma, Rassal Talep, Gelir Yüentimi.ou oiv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOPTIMAL BUNDLE FORMATION AND PRICING OFTWO PRODUCTS WITH LIMITED STOCKüSalih OztopM.S. in Industrial EngineeringüuuSupervisor: Prof. Dr. Ulkü GürlerSeptember, 2005In this study, we consider the stochastic modeling of a retail firm that sells twotypes of perishable products in a single period not only as independent itemsbut also as a bundle. Our emphasis is on understanding the bundling practiceson the inventory and pricing decisions of the firm. One of the issues we addressis to decide on the number of bundles to be formed from the initial productinventory levels and the price of the bundle to maximize the expected profit.Product demands follow a Poisson Process with a price dependent rate. Customerreservation prices are assumed to have a joint distribution. We study the impactof reservation price distributions, initial inventory levels, product prices, demandarrival rates and cost of bundling. We observe that the expected profit decreasesas the correlation coefficient increases. With negative correlation, bundling costhas a significant impact on the number of bundles formed. When the productprices are low, the retailer sells individual products as well as the bundle (mixedbundling), when they are high, the retailer sells only bundles (pure bundling).The expected profit and the number of bundles offered decrease as the variance ofthe reservation price distribution increases. For high starting inventory levels, theretailer reduces bundle price and offers more bundles. The number of bundle salesdecreases and the number of individual product sales increases when the arrivalrate increases since the need for bundling decreases. Impacts of substitutabilityand complementarity of products are also investigated. The retailer forms morebundles, or charges higher prices for the bundle or both as the products becomemore complementary and less substitutable.