Synthesis of perylene diimide derivatives and studies on photophysical properties of perylene diimides and some vitamine K3 derivatives: Stability tests under concentrated sun light
Peirlen diimid türevlerinin sentezleri, bazı K3 vitamini türevi ve perilen diimidlerin fotofiziksel özelliklerinin incelenmesi: Yoğunlaştırılmış güneş ışığı altında kararlılık testleri
  1. Tez No: 197692
  2. Yazar: ÖZGÜL HAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YÜCEER, PROF. DR. SIDDIK İÇLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin K3, fotofiziksel özellikler, fotodegredasyon, yoğunlaştırılmış güneş ışığı, polioksietilen grubu içeren Perilen diimid, Vitamine K3, photophysical property, photodegredation, concentrated sunlight, perylene diimide contain polyoxyethylene
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sulu çözelti içerisinde menadion sodyum bisulfit (MSB), menadionnikotinamid bisulfit (MNB) ve menadione dimetilpirimidinol bisulfit (MPB) infotofiziksel özellikleri incelendi. Yağda çözünür vitaminlerdirler fakat floresansözellikleri yoktur. Bununla birlikte optimum konsantrasyonda sodyum dodesil sülfat(SDS) içeren fosfat tampon çözeltisi kullanılarak floresans özelligi kazandırmakolasıdır. Floresans emisyon quantum verimi MSB için 10-4, MNB için 0,0085 ve MPBiçin 0,053 olarak bulundu. Co2+ ile yapılan sönümleme ölçümlerinde sönümleme hızsabitleri MSB için 1.7x109 M-1s-1, MNB için 4.6x1010 M-1s-1ve MPB için 1.5x1010 M-1s-1dir. Vitamin bileşiklerinin kararlılık testleri yalnızca Xe lamba ile değil aynı zamandadirek güneş ışığı ve yoğunlaştırılmış güneş ışığı kullanılarak yapıldı. Bozunma (%), hızsabiti (kp), yarı ömür (t1/2) değerleri kıyaslandı. Işıma kaynağına bağlı olarak K3vitamini türevlerinin fotodegradasyonu değişmektedir. Ölçümler sonucunda en kararlıtürevin MPB olduğu bulunmuştur.Yeni ve iyi çözünürlüğe sahip Perilen diimid türevleri sentezlenmiştir.Spektral özellikler kloroform çözeltisi içinde incelenmiştir. UV-Visible,floresans, FT-IR, 1H NMR ve CV kullanılarak perilen diimid yapısı aydınlatılmıştır.Polioksietilen grupları kullanılarak perilendiimid çözünürlüğü organikçözücüler içerisinde arttırılmıştır. Çözelti fazında PERTEG molekülü için floresansquantum verimi 0,024 olarak bulunmuştur. PERTEG molekülünün düşük quantumverimine sahip olması güçlü floresans sönümleme etkisi gösteren, elektron yönündenzengin aromatik gruplarda kaynaklanmaktadır. Perilendiimidin termal ayrışması 200 oCnin üzerindedir.
Özet (Çeviri)
Photophysical properties of menadione sodium bisulphite (MSB), menadionenicotinamide bisulphite (MNB) and menadione dimetylpyrimidinol bisulphite (MPB)were studied in aqueous solutions. These molecules are oil-soluble vitamins and are notnaturally fluorescent, however it is possible to attain fluorescent signal by the use ofphosphate buffer solutions containing sodium dodecyl sulphate (SDS) at optimumconcentration. The quantum yields of fluorescence emission, Φf, were measured as~10-4, 0.0085 and 0.053 for MSB, MNB, MPB, respectively. Fluorescence quenchingwith Co2+ ions yielded the quenching rates of 1.7x109 M-1s-1, 4.6x1010 M-1s-1, and1.5x1010 M-1s-1 for MSB, MNB and MPB, respectively. They were irradiated by usingnot only artificial Xe lamp of fluorescence spectrophotometer, but also by using directand concentrated sunlight. Degradation ratios (%), rate constants (kp) and half lives(t1/2) were compared. Photodegradation (%) of vitamin K3 derivatives varied dependingon the irradiation source. Photostability tests pointed out MPB as the most stablederivative.New and highly soluble Perylenedimide derivative were measured andsynthesized and its spectral properties were investigated in chloroform solution. UV-Visible, fluorescence, FT-IR, 1H NMR and CV were used in the characterization ofPerylene dimide. Perylenedimide solubility increased with using polyoxyethylenegroups. The fluorescence quantum yields in solution phase were determined 0.024 forPERTEG. The low fluorescence quantum yield of PERTEG is due to the electron-richaromatic group that it contains, which leads to a strong fluorescence quenching, Thethermal decomposition of Perylene dimide is above 200 oC .