Kimi yonca çeşitlerinde tohum ve ot verimi ile kalite özellikleri üzerinde bir araştırma
The investigation on quality characteristics with seed and hay yields in some alfalfa cultivars
- Tez No: 197694
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET SOYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yonca, Ot Verimi, Tohum Verimi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
KİMİ YONCA ÇEŞİTLERİNDE TOHUM VE OT VERİMİ İLEKALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMAKIR, BehçetDoktora Tezi, Tarla Bitkileri BölümüTez Yöneticisi : Prof. Dr. Hikmet SOYAMart, 2006, 119 sayfaDeneme, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nünBornova'da bulunan deneme tarlalarında ve 2001-2003 yılları arasında 3 yılsüre ile yürütülmüştür. Ot üretimi denemesinde 5 ve tohum üretimidenemesinde de 11 olmak üzere toplam 16 yonca çeşidi kullanılmıştır.Ot üretimi denemesinde; yeşil ot-kuru ot-kuru madde-ham protein-ham kül verimleri bakımından çeşitler ve yıllar arası farklılıklar önemliolmuş, çeşitler içinde Cinna öne çıkmış ve yıllar ilerledikçe verimlerdesürekli ve önemli bir artış olmuştur. Tohum üretimi denemesinde; tohumverimi bakımından çeşitler arası fark önemli olmuş ve GW çeşidi en yüksekverimi verirken C-9480-9540-9550 çeşitleri de onu takip etmiştir. Tohumverimi ve 1000 dane ağırlığı 2001-2002 yıllarında artmış sonra düşmüştür.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION ON QUALITY CHARACTERISTICS WITHSEED AND HAY YIELDS IN SOME ALFALFA CULTIVARSKIR, BehçetPh. D. In Field Crops DepartmentSuperviser : Prof. Dr. Hikmet SOYAMarch, 2006, 119 pagesThis trial was conducted in the experimental fields of Ege UniversityFaculty of Agriculture, department of field crops for three years, during2001-2003. Totally, 16 alfalfa cultivars were used. In this trial, 5 of themwere used for hay production and 11 of them were used for seed production.In hay production trial; differences between years and varieties weresignificant for green matter-hay-dry matter-crude protein-crude ash yieldsand Cinna was at the top of rank among the varieties and yieldperformances increased continuously and significantly in the duration ofsuccessive years. In seed yield trial; differences between varieties weresignificant in terms of seed yield and GW variety had the highest yieldwhereas C-9480-9540-9550 had similar performances following GW. Seedyield and 1000 kernel weight increased in 2001-2002 and then decreasedKeywords Alfalfa, HayYield, Seed Yield