Organik tarımda kullanılan bazı gübrelerin topraktaki mikrobiyel aktivite üzerine etkisi
The effect of some organic amendments using in organic agriculture on microbial activity in soil
  1. Tez No: 197696
  2. Yazar: GÜLHAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUR OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik gübreler, mikrobiyal biyomas, enzimaktivitesi, sebze bitkileri, Organic amendments, microbial biomass, enzyme activity, vegetables
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
VÖZETORGAN K TARIMDA KULLANILAN BAZI GÜBRELER NTOPRAKTAK M KROB YEL AKT V TE ÜZER NE ETK STUNÇ, GülhanYüksek Lisans Tezi, Toprak BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Nur OkurTemmuz 2006, 57 sayfaOrganik tarımda kullanılan gübrelerin yelpazesi son yıllarda büyümüş veiçerisinde çeşitli mikroorganizma türleri, enzimleri, yosun extrakları ve fulvik vehumik asitleri içeren organik gübreler üretilmeye başlanmıştır. Bu tür gübrelerinbitki veriminde yaptığı etkiler ile ilgili bazı çalışmalar yapılmasına karşın,topraktaki mikrobiyal aktivitenin bu organik gübrelere tepkisi ile ilgili çok azsayıda bulgular mevcuttur. Bu projenin amacı, piyasada organik tarıma yöneliksatılan bazı organik gübrelerin, kışlık sebze bitki örtüsü altındaki topraklarınmikrobiyal biyomas ve enzim aktivitesi üzerindeki etkilerini araştırmaktır.Bir tarla denemesi olan bu çalışmada, 3 organik gübre ( Biofarm,Leonardit ve Hümik asit) ve 4 sebze bitkisi (marul, havuç, roka ve maydanoz)kullanılmıştır. Sebzelerin organik ve konvansiyonel tarım sistemine göreyetiştirildiği denemede konular Biofarm, Biofarm+Leonardit, Biofarm+Humikasit ve Konvansiyonel tarım şeklinde olmuştur. Organik tarım parsellerinintümüne verilen Biofarmın uygulama dozu 50 kg/da şeklinde olmuştur. HumikVIasit 3ml/lt, Leonardit ise 75 kg/da uygulama dozlarında toprağa verilmiştir.Gübrelerin uygulanmasından 20 gün sonra ve bitkilerin hasat dönemlerindealınan toprak örneklerinde mikrobiyal biyomas, dehidrogenaz, β-glukozidaz,alkalin fosfataz ve proteaz aktiviteleri saptanmıştır.Toprağa uygulanan gübrelerin ve yetiştirilen bitki çeşidinin mikrobiyalbiyomas, dehidrogenaz, β-glukozidaz, alkalin fosfataz ve proteaz aktiviteleriüzerindeki etkisi %1 düzeyinde önemli olmuştur. Ekim ve hasat dönemindealınan toprak örneklerinde sadece dehidrogenaz aktivitesi açısından istatistikianlamda bir farklılık ortaya çıkmıştır. Biofarm gübresinin uygulandığı tümparsellerde mikrobiyal biyomas ve enzim aktivitesi oldukça yükselmiştir.Biofarm uygulamaları ile mikrobiyal biyomas miktarı konvansiyonel tarımaoranla ortalama %77, dehidrogenaz %175, β-glukozidaz %55, alkalin fosfataz%44 ve proteaz %69 oranında daha fazla saptanmıştır. Leonardit ve humikasidin mikrobiyal biyomas ve enzim aktivitesi üzerine farklı bir etkisi ortayaçıkmamıştır.Sonuç olarak Biofarm organik hayvan gübresinin organik tarım yapılantopraklarda kullanılması topraktaki mikrobiyal aktiviteyi uyarması açısındanönerilmektedir.
Özet (Çeviri)
VIIABSTRACTTHE EFFECT OF SOME ORGANIC AMENDMENTS USING INORGANIC AGRICULTURE ON MICROBIAL ACTIVITY IN SOILTUNÇ, GülhanMSc in Soil ScienceSupervisor: Prof. Dr. Nur OkurJuly 2006, 57 pagesSome commercial organic preparations containing microorganisms,enzymes, algae extracts and fulvic and humic acids are developed to improvesoil fertility in organic farming systems. Although the research on the effect ofthese materials on yield were made, there are a few of knowledge aboutresponse of microbial activity against to these amendments. The objective ofthis work was to determine the effects of some organic amendments using inorganic agriculture on the soil microbial biomass and enzyme activity in soilunder winter vegetable.In this field experiment, three organic amendments (Biofarm, Leonarditand Humic acid) and four vegetables (cos lettuce, carrot, rocket and parsley)were used. Vegetables were managed by organic and conventional organicfarming systems. The research objects were Biofarm, Biofarm+Leonardit,Biofarm+Humic acid and conventional agriculture. Biofarm was applied to allorganic parcels at 50 kg da-1 dose. Humic acid and Leonardit were applied toVIIIsoils at 3 ml.L-1 and 75 kg da-1 doses, respectively. Soil samples were taken after20 days application of amendments and harvest time. In these soil samples,microbial biomass and activities of dehydrogenase, β-glucosidase, protease andalkaline phosphatase were analyzed.The effect of organic amendments and plant species on microbialbiomass and all enzyme activity were significant at the level of 1%. Asignificant difference between planting and harvest values of dehydrogenaseactivity was found. In the all of the soils applied Biofarm, amount of microbialbiomass and enzyme activities highly increased. Application of Biofarmincreased microbial biomass average %77, dehydrogenase 175%, β-glucosidase55%, alkaline phosphatase 44% and protease 69%, compared to conventionalsoil. The additional effect of Leonardite and humic acid on microbial biomassand enzyme activity could not find.As a result, the fact that Biofarm is used as organic matter source inorganic farming systems, it can be recommended with respect to stimulation ofmicrobial activity in soil.