Akciğer kanseri hastalarında ve sağlıklı bireylerde GSTP1 geni ekzon 6 polimorfizminin moleküler yöntemlerle araştırılması
Molecular analysis of exon 6 polymorphism of GSTP1 gene in lung cancer patients and healthy individuals
  1. Tez No: 197838
  2. Yazar: UFUK BİRGÜN TABAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, GSTP1, Detoksifikasyon, RFLP, Lung Cancer, GSTP1, Detoxification, RFLP
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
iiiÖZET(Akciğer Kanseri Hastalarında ve Sağlıklı Bireylerde GSTP1 Geni Ekzon 6Polimorfizminin Moleküler Yöntemlerle Araştırılması)Glutatyon S-transferaz enzimleri (GSTs), hücrelerde glutatyon aracılı detoksifikasyonreaksiyonlarını katalizleyerek hücreleri sitotoksik ve karsinojenik ajanların sebep olduğuhasarlardan korurlar. Buna bağlı olarak, GST enzimlerinin düşük oranda ifadesi veyayokluğu nedeni ile detoksifikasyon reaksiyonlarındaki azalmanın kanser hassasiyetindebüyük oranda artışa neden olduğu bildirilmektedir. Glutatyon S-transferaz p1 (GSTP1),akciğer dokusunda en fazla bulunan enzim olup çok çeşitli karsinojenik maddeyimetabolize eder. Yapılan çalışmalarda, GSTP1 enziminin yapısında, fonksiyonunda yada ifade seviyesinde genetik polimorfizimlerin neden olduğu değişikliklerin enzimindetoksifikasyon yeteneğini etkileyeceği ve akciğer kanseri riskinin arttıracağıbelirtilmektedir.Çalışmamızda, akciğer kanseri hastalarında (30) ve sağlıklı kontrollerde (30) GSTP1geninin polimorfik 6. ekzon bölgesi incelenerek kanser ile ilişkisi araştırılmıştır. Bubölgede görülen nokta mutasyonu (Sitozin→Timin) polimeraz zincir reaksiyonu (PZR)ve restriksiyon fragman uzunluk polimorfizmi (RFLP) analizleri kullanılaraksaptanmıştır.Hastalardan sadece 27'sinin homozigot (C/C) iken 3'ünün heterozigot (C/T) olduğugözlenmiştir. Kontrollerden ise 26'sının homozigot (C/C) ve 4'ünün heterozigot (C/T)olduğu anlaşılmıştır. Her iki grupta da homozigot (T/T) genotipine rastlanmamıştır.Bulguların istatiksel değerlendirmesi, GSTP1 genindeki ekson 6 C/T polimorfizmininakciğer kanseri ile ilişkisi olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACT(Molecular Analysis of Exon 6 Polymorphism of GSTP1 Gene in Lung CancerPatients and Healthy Individuals)Glutathione S-transferases (GSTs) catalyze detoxifying reactions with glutathione andprotect cellular macromolecules from damage caused by cytotoxic and carcinogenicagents. It was therefore reported that the reduced level of expression or lack of GSTenzymes might increase the sensitivity for lung cancer due to decreased detoxificationreactions. Glutathione S-transferase p1 (GSTP1), the most abundant GST isoform in thelung, metabolizes numerous carcinogenic compounds. In previous studies, alterations inthe structure, function or expression levels of GSTP1 enzyme due to geneticpolymorphisms could alter the ability to detoxify carcinogens and modulate lung cancerrisk.In our study, the polymorphic GSTP1 exon 6 region was investigated in lung cancerpatients (30) and healty controls (30) to determine its association with cancer. The C→Tpoint mutation seen in this region was detected using the methods of PCR and RFLP.We observed that 27 of patients had homozygous (C/C) and 3 had heterozygous (C/T)genotypes while 26 of controls were homozygous (C/C) and 4 were heterozygous (C/T).Homozygous (T/T) genotype was not found in neither groups. The statistical evaluationof the data indicated that there was no association between C/T polymorphism at exon 6of the GSTP1 gene and lung cancer.