Orta Karadeniz bölgesi Bracon fabricius (Hymenoptera: Braconidae: Braconinae) türlerinin faunistik ve taksonomik açıdan araştırılması
A taxonomic and faunistic investigation on Bracan fabricius (Hymenoptera: Braconidae: Braconinae) of Central Black Sea region
  1. Tez No: 197847
  2. Yazar: MERYEM AĞAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET BEYARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Braconidae, Braconinae, Bracon, fauna, Orta Karadeniz Bölgesi, taksonomi, Hymenoptera, Braconidae, Braconinae, Bracon, fauna, Central Blacksea Region, taxonomi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Madde II. ÖZETOrta Karadeniz Bölgesi Bracon Fabricius (Hymenoptera, Braconidae,Braconinae) türlerini saptamak amacı ile 2003-2004 yılları arasında yürütülen buaraştırmada, 60 lokalite ve 8 farklı habitattan Bracon cinsinin 6 alt cinsine ait (Bracon,Cyanopterobracon, Glabrobracon, Habrobracon, Lucobracon, Rostrobracon) 52 türsaptanmıştır. Tespit edilen türlerin tümü Orta Karadeniz Bölgesi Bracon faunası için, 7'si Türkiye Bracon faunası için yeni kayıt niteliği taşımaktadır. Braconinaealtfamilyasının cins ve tribus tanı anahtarı ile tür tanı anahtarı hazırlanmıştır.Saptanan türlerden Bracon (Bracon) shestakoviellus Tobias, 1957; B.(Glabrobracon) brevicalcaratus Tobias, 1957; B. (G.) frater Tobias, 1957; B. (G.)mongolicus Telenga, 1936; B. (G.) tekkensis Telenga, 1936; B. (G.) tener (Szepligetti,1901); B. (Lucobracon) nigriventris (Wesmael, 1838) türleri Türkiye faunası için yenikayıt niteliği taşımaktadır.Araştırılan 8 habitatın 7' sinden tespit edilen Bracon (Bracon) intercessor (Neesvon Esenbeck, 1834); B. (Lucobracon) erraticus (Wesmael, 1838) ve 6' sından tespitedilen B. (B.) luteator Spinola 1808; B. (Glabrobracon) lividus Telenga, 1936; B. (G.)obscurator Nees von Esenbeck, 1812; B. (G.) picticornis (Wesmael, 1838); B. (G.)variator (Nees von Esenbeck, 1812); B. (Habrobracon) variegator (Spinola, 1808)' unekolojik toleransları en yüksek türler oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Madde III. SUMMARYThis study was carried out to determine the Bracon species of Central BlackseaRegion between the years 2003 and 2004. 52 species of Bracon belonging to 6 subgenera(Bracon, Cyanopterobracon, Glabrobracon, Habrobracon, Lucobracon, Rostrobracon) weredetermined from 60 localities and 8 different habitats. Of these, 52 species are new records forCentral Blacksea Region Bracon fauna whereas 7 species are new records for Turkish Braconfauna. Keys for species, genera and tribus were also presented.From determined species; Bracon (Bracon) shestakoviellus Tobias, 1957; B.(Glabrobracon) brevicalcaratus Tobias, 1957; B. (G.) frater Tobias, 1957; B. (G.)mongolicus Telenga, 1936; B. (G.) tekkensis Telenga, 1936; B. (G.) tener (Szepligetti, 1901);B. (Lucobracon) nigriventris (Wesmael, 1838) are the new records for Turkish fauna.Bracon (Bracon) intercessor (Nees von Esenbeck, 1834); B. (Lucobracon) erraticus(Wesmael, 1838), which were determined from 7 of the 8 habitats and B. (B.) luteator Spinola1808; B. (Glabrobracon) lividus Telenga, 1936; B. (G.) obscurator Nees von Esenbeck, 1812;B. (G.) picticornis (Wesmael, 1838); B. (G.) variator (Nees von Esenbeck, 1812); B.(Habrobracon) variegator (Spinola, 1808), which were determined from 6 of the 8 habitatswere found to have the highest ecological tolerance.