Edirne'de dolomitik yapı kayaçlarının tahrip şekilleri ve restorasyon yöntemleri
Type of destruction of dolomitic limestone and restoration in Edirne
- Tez No: 197891
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLÇİN KÜÇÜKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Geological Engineering, Architecture, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolomitik kayaç CaMg(CO3)2, kalker, bozulma, restorasyon
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dolomitik kalker esaslı yapı kayaçlarında Mg elementinin miktarının fazlaolması yapı kayaçlarının erken bozulmasına neden olmaktadır ve bu sebeple dolomitkayaçlar iyi tanınmalıdır. Bu çalışma da amaç, dolomitik kalker esaslı yapı kayaçlarınıntanınması, en uygun koruma ve kurtarma çalışmalarının belirlenmesidir. Dolomit esaslıkalker kayaçları boşluklu olduğundan, bünyelerinde nemi fazlasıyla barındırırlar vetarihi yapılarda kullanılan dolomitik esaslı kalkerler çabuk bozulmaktadırlar.Edirne'deki tarihi yapılardan alınan sağlam ve bozuk kayaç örneklerin kimyasalözellikleri irdelenerek, özellikle Mg, Ca, K, Pb, Na, Mn, Cu, Zn elementlerin oranlarınaAtomik Absorpsiyon Spektroskopi (AAS) ile bakılarak bozulmaya olan etkileriaraştırılıp, tahrip şekilleri farklı (yüzeysel erozyon, parça kayıpları, oyuk-çatlaklar) olankayaçlara en uygun restorasyon yöntemleri (temizleme, kuvvetlendirme, yama tedavi,parça takviye) irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
High Mg concentration in dolomitic rocks cause early damage of dolomiticlimestone in construction and therefore these rocks should be identified well. The aimof this study is to identify dolomitic limestone and to determine appropriate protectionsystem. Dolomitic limestones contain high amount of moisture due to their empty andthese rocks in the historical building decompose fast. The deteriorationed and non-deteriorationed samples from construction of Edirne buildings were chemicallyinvestigated. Particularly, Mg, Ca, K, Pb, Na, Mn, Cu, Zn contents were analysed byAtomic Absorption Specroscopy (AAS). By investigating their effect on decomposition,the most suitable restoration method will be developed for the rocks which havedifferent type disturbutions.Keywords : Dolomitic limestone CaMg(CO3)2, Mg, limestone, deterioration,restoration