İstanbul ilinde faliyet gösteren gıda işletmelerinde yoplam kalite yönetimi ve buna bağlı olarak ISO ve HACCP sistemlerinin etkinliği üzerine bir araştırma
A research on determining the effectivenes of ISO and HCCP systems related to total quality management in food plants in İstanbul
  1. Tez No: 197890
  2. Yazar: BİLGE GÜNAL GÖKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİK KURULTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, ISO, HACCP
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada İstanbul ilinde gıda sanayiinin değişik alanlarında faaliyet gösterenISO ve HACCP kalite yönetimi ve kalite güvencesine sahip işletmelerde bu sistemlerin etkinbir şekilde uygulanıp uygulanmadığı belirlenmeye çalışılmıştır.Gıda işletmeleri kapasitelerine göre 3 farklı şekilde ( büyük ölçekli, orta ölçekli, küçükölçekli ) kategorize edilmiş ve 40 adet üretici firma ile anket çalışması yapılmıştır. Anketekatılan üretici firma yetkilileri ile yüz yüze görüşme yapılmış ve kendilerinden konuyla ilgilianket sorularını yanıtlamaları istenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler; genelolarak, genel içindeki gruplara göre değerlendirmeleri yapılarak % oran ve grafikler halindeverilip, tartışılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre işletmelerin çoğunda ISO ve HACCP belgelerine sahipolmanın ticari rekabet ortamında gerekli olduğu, ancak uygulamada sistemlerin tam olarakanlaşılmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In th is research, it was studied to determ ine wh eth er the effectiveapplications were performed in different food plants wh ich had ISO and HACCPsystems related to Total Qu ality Management in İstanbu l.Food industry was categorized into 3 d ifferent way s as large scale,med ium scale and small scale accord ing to capasity; and a su rvey study wasapplied to 40 d ifferent producer firms. The interviews with the authoroties ofproducer firms that participated to survey study were carried out face to face andrequested to answer the qu estions. The datas received from the study were givenas % rate and graph ics by being evaluated as groups in gen eral.According to the results o f this stud y, it was determ ined that ISO andHACCP certificates are required by many firm s in food industry in order tocompete with other firms; but, th ese systems were no t und erstood in app licationyet.