Divriği-Pınargözü (Sivas), Hekimhan (Malatya), Attepe (Kayseri) ve Feke (Adana) demir cevherleşmelerindeki hematitlerin karşılaştırmalı jeokimyasal incelenmesi
Research of geochemical hematites in the iron mineralizations Divriği-Pınargözü (Sivas), Hekimhan (Malatya), Attepe (Kayseri) and Feke (Adana)
  1. Tez No: 197954
  2. Yazar: EBRU ATA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hematit, NTE, İz elementler, Hematite, REE, Rare elements
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİDİVRİĞİ - PINARGÖZÜ (SİVAS), HEKİMHAN (MALATYA),ATTEPE (KAYSERİ) ve FEKE (ADANA) DEMİRCEVHERLEŞMELERİNDEKİ HEMATİTLERİNKARŞILAŞTIRMALI JEOKİMYASAL İNCELENMESİEbru ATAÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALIDanışman : Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZYıl:2005, Sayfa:95Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZProf. Dr. Servet YAMANDoç. Dr. Suphi URALFarklı kökensel oluşuma sahip Karakuz (Hekimhan/Malatya), B-Kafa(Divriği/Sivas), Dumluca (Sivas), Pınargözü (Çetinkaya/Sivas), Feke (Adana), Attepe(Yahyalı/Kayseri) bölgelerinde bulunan demir yatak ve zuhurlarına ait hematit örneklerijeokimyasal açıdan incelenerek benzerliklerinin ve farklılıklarının ortaya çıkarılmasıamaçlanmıştır. Hematit cevher örnekleri üzerinde ana, iz ve nadir toprak elementianalizleri yapılmıştır. Fe2O3 konsantrasyonu Feke dışındaki örneklerde çok yüksek olup,birbirine yakınken, Feke örneklerinde çok düşük olup işletme tenörünün altındakalmaktadır. İz element beraberlikleri incelendiğinde Feke örneklerinde Zr, Ta, Sr, Sc, Vve Ba iz elementleri, Karakuz örneklerinde As, Na, Ca, Bi yüksek değerler verirkenPınargözü demir yatağından alınan örneklerde Sb, Sr, Fe, W, Mo ve Sn değerleri diğerörneklerden yüksek olarak belirlenmiştir. NTE analiz sonuçlarına göre, genel olarakeğriler birbirine benzer şekiller sunarken, Attepe yatağını temsil eden eğri farklıdır.Karakuz ve Attepe yataklarını temsil eden eğrilerde pozitif Eu ve negatif Ce anomalilerihidrotermal kökenli yatakları karakterize etmektedir. Negatif Ce ve Eu anomalilerinekarşılık pozitif La ve Nd anomalileri skarn tipi yatakları karakterize eder. Au hemenhemen bütün yataklarda gözlenmekte olup, en çok 9,6 ppm ile Divriği B-Kafa `da tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISRESEARCH OF GEOCHEMİCAL HEMATİTES İN THE İRONMİNERALİZATİONS DİVRİĞİ - PINARGÖZÜ (SİVAS), HEKİMHAN(MALATYA), ATTEPE (KAYSERİ) AND FEKE (ADANA)Ebru ATADEPARTMEN OF GEOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assist. Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZYear:2005, Pages:95Jury : Assist. Prof. Dr.Mustafa AKYILDIZProf. Dr. Servet YAMANAssoc. Prof. Dr. Suphi URALIn this study, geochemical properties, type and genesis of the Fe ore deposits, located in theDivriği (Sivas)-Hekimhan (Malatya)-Attepe(Adana) and Payas (Hatay) were investigated.The rare and main oxide element analyses were performed from the hematite mineralization.Zr, Ta, Sr, Sc V and rare elements inthe sample of Feke, As, Na, Ca, Bi in the samples ofKarakuz, Sb, Sr, Fe, W, Mo and Sn elements in the samples of Pınargözü werehighed.Positive and negative observed anomalies from Eu and Ce support the hydrothermalorigin of the ore mineralization in the Hekimhan (Malatya) and Attepe (Adana).Negativeanomalies from Ce-Eu and pozitive anomalies from La-Nd support the scarn origin of theore mineralization in the Divriği.