Temel mühendisliğinde çekme dayanımının analizi ve kazıklı temellerin çekme dayanımının analizi
An investigation of uplift resistance in foundation engineering and the analysis of uplift resistance of pile foundations
  1. Tez No: 197960
  2. Yazar: AHMET DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA LAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kazık temel, yüzey pürüzlülüğü, çekme kapasitesi, zemin sıkılığıI, Pile foundation, surface roughness, uplift capacity, density of sand.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZTEMEL MÜHEND SL Ğ NDE ÇEKME DAYANIMININRDELENMES VE KAZIKLI TEMELLER N ÇEKMEDAYANIMININ ANAL ZAhmet DEM RÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜNŞAAT MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. Mustafa LAMANYıl : 2006, Sayfa : 110Jüri : Prof. Dr. Mustafa LAMAN: Prof. Dr. M. Arslan TEK NSOY: Yrd. Doç. Dr. Hakan GÜNEYLBu çalışmada, kum zeminlere inşa edilen kazık temellerin çekme kapasitesilaboratuvar ortamında model deneyler yapılarak araştırılmıştır. Kazık temel olarak17mm ve 34 mm çapında iki farklı metal kazık kullanılmıştır. Model deneylerde,temel boyutu, gömülme oranı, kum sıkılığı ve kum-kazık arasındaki yüzeysürtünmesinin kazık temellerin çekme kapasiteleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır.Gömülme oranı, temel boyutu, kum sıkılığı ve yüzey sürtünmesiyle kazık temelinçekme kapasitesinin arttığı görülmüştür.Ayrıca, model deney düzeneği, sonlu elemanlar yöntemi kullanan PLAXISbilgisayar programı ile modellenip analiz edilmiştir. Elde edilen deney sonuçlarısayısal ve teorik sonuçlarla karşılaştırılmış ve gerekli öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISAN INVESTIGATION OF UPLIFT RESISTANCE INFOUNDATION ENGINEERING AND THE ANALYSES OFUPLIFT RESISTANCE OF PILE FOUNDATIONSAhmet DEM RDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Mustafa LAMANYear : 2006, Page : 110Jury : Prof. Dr. Mustafa LAMAN: Prof. Dr. M. Arslan TEK NSOY: Assist. Prof. Dr. Hakan GÜNEYLIn this study, uplift capacity of pile foundations embedded in sand wasinvestigated by conducting laboratory model tests. Model pile foundations with17mm and 34mm diameters were used in the tests. The parameters investigated forthe uplift capacity of pile foundations include the length, diameter, embedment ratioand surface roughness of pile foundations and density of sand. It was observed thatuplift capacity of pile foundation increased with increasing the embeddment ratio,dimensions of foundation, density of sand and surface roughness of pile foundations.On the other hand, the tests were modelled by using the finite elementprogram PLAXIS. The experimental results were compared with the numerical andtheoretical results and finally, some necessary suggestions for continuation of thiswork were put forward.