Yalıtımlı ve üstü kapalı silindirik model bir güneş havuzunun (SMGH) performansının incelenmesi
Investigation of the performance of an insulated and covered cylindrical model solar pond (CMSP)
  1. Tez No: 197959
  2. Yazar: İSMAİL BOZKURT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KARAKILÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Güneş Havuzları, Isı Depolaması, Isı Transferi, Solar Energy, Solar Ponds, Thermal Storage, Heat Transfer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Güneş havuzları güneş enerjisini toplayan ve uzun süre depolayan üç bölgelibir sistemdir. Sistemde ısıyı tutan ve depolayan en önemli bölge depolama bölgesidir.Konveksiyonsuz bölge depolama bölgesindeki ısının üst bölgeden havaya kaçmasınıengelleyen önemli bir yatılım bölgesidir. Bununla birlikte depolama bölgesindekiısıyı uzun süre tutabilmek için sistemin ısı yalıtım metotları çok önemlidir. Bunlardanbirisi üst bölgenin saydam cam kapaklarla kapatılmasıdır. Bu çalışmada üst yüzeyiaçık güneş havuzlarından havaya iletimle, buharlaşmayla ve rüzgar etkisiyle olan ısıkayıpları önlenmeye çalışılmıştır. Bunun için yalıtımlı ve üst yüzeyi cam kapaklarlakapatılmış silindirik model bir güneş havuzu (SMGH) kullanılmıştır. Sonuç olarak,kış aylarında havuzunun üst bölgesi kapatıldığı takdirde gündüz ve gece arasındakisıcaklık farkının başta üst bölge olmak üzere yaklaşık 1 ºC' ye kadar düştüğü vebununda sistemin performansının önemli oranda artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Solar ponds, systems having three zones, collect and store solar energy for along time. Storage zone is the most important zone that collects and stores heat in thesystem. Non-convective zone is an important insulation zone that prevents heat lossfrom the storage zone to upper convective zone and finally to air. Furthermore, usinga heat insulation in the system ables to trap heat energy in storage zone for a longtime. One of them is using a transparent glass covers for the upper surface. In thisstudy, heat energy loss is prevented due to conduction, evaporation and wind effectby convering the open surface of the solar pond by using such a class cover. The solarpond used has an insulated wall as well as the glass cover for the upper surface and isa cylindrical model solar pond (CMSP). As a results, if the upper surface of the solarpond is closed in winter days, it is seen the temperature differences between daytimeand nighttime, especially for the upper zone, decrease approximately to 1 ºC. Thus, itproves that the cover in proves the performance of the system.