Salamis antik kenti ve çevresinin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak tarihsel ve güncel arazi kullanımları yönünden incelenmesi
Investigation of the ancient and present land use of Salamis ancient city and it's environment by using remote sensing and geographic information systems
  1. Tez No: 197962
  2. Yazar: ERSÜ İDERMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT PEŞTEMALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Salamis, Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemi, Arazi kullanımı.I, Archaeology, Salamis, Remote Sensing, Geographical InformationSystem, Land use.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİSALAMİS ANTİK KENTİ VE ÇEVRESİNİN UZAKTAN ALGILAMA VECOĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KULLANILARAK TARİHSEL VE GÜNCELARAZİ KULLANIMLARI YÖNÜNDEN İNCELENMESİErsü İDERMANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜARKEOMETRİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Vedat PEŞTEMALCIYıl : 2006 Sayfa: 109Jüri : Prof.Dr. Vedat PEŞTEMALCIProf.Dr. Selim KAPURProf.Dr. İlhami YEĞİNGİLBu çalışmada, 32-34 doğu meridyenleri ile 34-35 kuzey paralelleri arasındave Akdeniz'in kuzey-doğusunda yer alan Kıbrıs Adası'nın doğu kıyısındaki GaziMağusa körfezinin gerisinde uzanmakta olan ve en önemli arkeolojik yerleşimlerdenbiri olan Salamis Antik Kenti ve çevresinde yer alan Salamis Mezarlık Alanı,St.Barnabas Manastırı ile Enkomi (Alasia) Şehri Uzaktan Algılama yöntemlerikullanılarak ve Coğrafi Bilgi Sistemleri veri tabanı oluşturularak incelenmiştir. Buamaçla, 1/5 000 ölçekli Topoğrafik Haritalar, 1/25 000 ölçekli Toprak Haritaları ve 3Kasım 1996 tarihli IRS-1C (Hint Uydusu) Uydu Görüntüsü kullanılmıştır.Oluşturulan veri tabanı kullanılarak tarihsel ve güncel arazi kullanımlarıyönünden incelenen çalışma alanında eski kullanımlarla güncel kullanımlar arasındabağlar kurulmuştur. Bu bağlardan yola çıkılarak hem kültürel dokuya hem de doğalzenginliklere zarar vermeden sürdürülebilir arazi kullanımları ve tarımsalkullanımlarla ilgili öneriler gündeme getirilip ülke ekonomisi de göz önündebulundurularak yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. THESISINVESTIGATION OF THE ANCIENT AND PRESENT LAND USE OFSALAMIS ANCIENT CITY AND IT?S ENVİRONMENT BY USINGREMOTE SENSING AND GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMSErsü İDERMANUNIVERSITY OF ÇUKUROVAINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF ARCHAEOMETRYSupervisor : Prof. Dr. Vedat PEŞTEMALCIYear : 2006 Page: 109Jury : Prof.Dr. Vedat PEŞTEMALCIProf.Dr. Selim KAPURProf.Dr. İlhami YEĞİNGİLIn this study, Salamis Ancient City, The Necropolis of Salamis, St.BarnabasMonestry and Enkomi (Alasia) City are located on the east coast of Famagusta Bayon the Island of Cyprus which is found between 32-34 east meridian and 34-35 northparallels have been examined by using Remote Sensing methods and database havebeen created by using Geographic Information Systems. For this aim, topographicmaps of 1/5.000 scale, soil maps of 1/25.000 scale and IRS-1C Satellite data (IndianSatellite) dated 3 November 1996 have been used.The study region has been related between present and ancient land use byusing the creating database. As a result of this study, advices and suggestions forimproving the national economy on land and agricultural use without negativelyeffecting the cultural and natural riches of the area have been interpreted.