L-karnitin ve farklı yağ seviyeleri ile hazırlanan yemlerle beslenen çipuraların (Sparus aurata) büyüme performansı ve vücut kimyasal kompozisyonlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
An investigation on determination of different levels of dietary supplemental L-carnitine and lipid on growth performance and body chemical composition of gilthead sea bream (Sparus aurata)
- Tez No: 197963
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT ALİ GÖKÇE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sparus aurata, L-karnitin, yağ, yağ asitleri, nötral yağ sınıfları, Sparus aurata, L-carnitine, lipid, fatty acids, neutral lipid classes
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, iki farklı deneme kurgulanmıştır. I. denemede yemlere eklenen L-karnitinin (0, 1, 2, 3 ve 4 g/kg yem; sırasıyla G0, G1, G2, G3 ve G4) çipura balıklarınınbüyüme performansları ve vücut kimyasal kompozisyonları üzerindeki etkileri araştırılmıştır.İlk denemede, 5,29±0,97 g ağırlığındaki balıklar, her grup için 3 tekerrür olacak şekildestoklanarak 45 gün boyunca yemlenmişlerdir. Deneme sonucu verilerine göre, G3 ve G4'tekiSon Ağırlık (SA), Canlı Ağırlık Kazancı (CAK) ve Yem Etkinlik Oranı (YEO)'nın diğergruplara oranla daha iyi olduğu belirlenmiştir (P0,05). Tüm vücut kompozisyonları analizleriise, balıkların kaslarındaki protein oranının deneme başındaki orana göre az da olsa arttığınıgöstermiştir. Yağ asitleri sonuçlarında yine L-karnitin ve yağ faktörlerinin belirgin etkilerigözlenmezken, sadece birkaç yağ asidi üzerine etkisi olmuş ve daha detaylı sonuçlarınalındığı nötral yağ asitleri verilerine göre, hem yağ hem de L-karnitin ilâvesinin, balık kas vekaraciğerlerinde TAG ve Serbest Yağ Asitleri (SYA) değerlerini önemli derecededeğiştirdiği, yemdeki yağ seviyesinin artmasıyla bu nötral yağ sınıflarının daha etkin birşekilde kullanıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Two different experiments were carried out in this study. 1st experiment dealt withthe effect of different L-carnitine levels (0, 1, 2, 3 ve 4g/kg diet; G0, G1, G2, G3 ve G4respectively) on growth performance and proximate composition of sea bream. The fish(5.29±0.97 g) were grown on experimental diets for 45 days in three replicates. The resultsshowed that higher growth, weigth gain and feed efficiency were displayed by G3 and G4than the other groups (P0.05). On the other hand, whole body composition results showed slight differenciesbetween the initial and final protein composition of the fish. There was no clear effects oflipid or L-carnitine on fatty acid composition of the fish. In contrast, TAG and free fattyacids (FFA) results indicated that L-carnitine and lipid levels were affected in the fish liverand muscles. These neutral lipid classes were used more effectively when the lipid levels ofthe diets was increased.