Güneydoğru-Beğre (Doğanşehir-Malatya) arasında yüzeyleyen tektonomagmatik birimlerin petrografisi ve jeokimyası
The petrography and the geochemistry of the tectonomagmatic units that outcrops between the Güneydoğru and Beğre (Doğanşehir-Malatya)
- Tez No: 197987
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğanşehir Granitoyidi, Berit Metaofiyoliti, Volkanik AdaGranitoyidi, Doğu Anadolu, Ters MetamorfizmaI, Doğanşehir Granitoid, Berit Metaophiolite, Volcanic Arc Granitoid, EastAnatolia, Reverse metamorhism.II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİGÜNEDOĞRU-BEĞRE (DOĞANŞEHİR-MALATYA) ARASINDAYÜZEYLEYEN TEKTONOMAGMATİK BİRİMLERİNPETROGRAFİSİ VE JEOKİMYASIFatih KARAOĞLANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALIDanışman : Doç. Dr. Osman PARLAKYıl : 2005, Sayfa: 121Jüri : Doç. Dr. Osman PARLAKProf. Dr. Fikret İŞLERProf. Dr. Mesut ANILMalatya iline bağlı Doğanşehir ilçesinin hemen batısında yer alan çalışmaalanı yaklaşık 190 km2'lik bir alanı kapsamaktadır. Bu çalışmada çalışma alanındayüzeyleyen değişik litolojiler haritalanmış, Doğanşehir granitoyidi ile Beritmetaofiyoliti ayrıntılı incelenmiş ve bölgesel jeoloji içerisindeki konumları ortayakonmuştur.Çalışma alanında Palezoyik-Mesozoyik yaşlı Pütürge ve Malatyametamorfikleri, Üst Kretase yaşlı Berit metaofiyolit ve Doğanşehir granitoyidi, OrtaEosen yaşlı volkano-sedimanter Maden karmaşığı ve Tersiyer-Kuvaterner yaşlısedimanter birimler haritalanmıştır. Berit metaofiyoliti tip yerinde düzenli bir ofiyolitistifi sunmasına karşın, çalışma alanında birim ultramafik kayaçlardan ve şistserilerinden oluşmaktadır. Bu şist serileri Berit metaofiyolitinin granülit fasiyesindenepidot fasiyesine değin ters metamorfizma geçirdiğini göstermektedir.Doğanşehirgranitoyidi amfibollü gabro, diyorit, kuvars-diyorit, tonalit, granodiyorit, mafikdayklar ve felsik dayklardan oluşmaktadır. Granitoyid, değişik şekil ve boyutlardamafik magmatik anklavlar (MME) içermektedir. Doğanşehir granitoyidi I-tipi kalk-alkalen bir magma özelliği göstermektedir. Arazi ve jeokimyasal veriler Doğanşehirgranitoyidinin aktif kıta kenarında oluşan bir volkanik yay granitoyidi (VAG)olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE PETROGRAPHY AND THE GEOCHEMISTRY OF THETECTONOMAGMATIC UNITS THAT OUTCROPS BETWEEN THEGÜNEDOĞRU AND BEĞRE (DOĞANŞEHİR- MALATYA)Fatih KARAOĞLANDEPARMENT OF GEOLOGYINSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Doç. Dr. Osman PARLAKYear : 2005, Pages: 121Jury : Doç.Dr. Osman PARLAKProf. Dr. Fikret İŞLERProf. Dr. Mesut ANILThe study area that locates near west Doğanşehir that belongs to Malatyacity, is about 190 km2 in area. In this study, the different lithologies outcropping inthe study area mapped, the Doğanşehir granitoyid and Berit metaophioliteinvestigated in detail and evaluated in the regional geology. In the study area thePaleozoic-Mesozoic Pütürge and Malatya metamorphics, Upper Cretaceous Beritmetaophiolite and Doğanşehir granitoyid, Middle Eocene volcano-sedimenter Madencomplex and Tertiary-Quaternary sedimenter units mapped.The Berit metaophiolite,in spite of showing a regular ophiolite sequence in the type-section, in the study areaconsist of ultramafic rocks and series of schists. These schist series indicate that theBerit metaophiolite shows a reverse metamorhism from granulite facies to epidotefacies. The Doğanşehir granitoyid consists of amphibole bearing gabbro, diorite,quartz-diorite, tonalite, granodiorite, mafic dikes and felsic dikes. The granitoyidincludes in various size and forms of mafic magmatik enclaves (MME).TheDoğanşehir granitoyid shows an I-type calc-alkaline magma feature. The field andthe geochemical datas derived from the Doğanşehir granitoyid indicate that theDoğanşehir granitoyid is a volcanic arc granitoyid which formed in an activecontinental margin.