Aşağı Seyhan Ovası'na, Adana Tarım İl Müdürlüğü yayım elemanlarınca götürülen yayım hizmetlerinin analizi
Analysis of agricultural extension services provided by Adana Directions of Agriculture Low Seyhan Plain
  1. Tez No: 198000
  2. Yazar: EDA ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜGE DAVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal Yayım, Yayım Hizmetlerinin Analizi, AşağıSeyhan Ovası, Tarımsal Yayım Elemanı, Agricultural Extension, Analysis of Extension Services, LowSeyhan Plain, Agricultural Extension Officer
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİAŞAĞI SEYHAN OVASI'NA ADANA TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ YAYIMELEMANLARINCA GÖTÜRÜLEN YAYIM HİZMETLERİNİN ANALİZİEda ALAGÖZÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALIDanışman : Yrd.Doç.Dr. Müge K. DAVRANYıl: 2005, 66 SayfaJüri : Yrd.Doç.Dr. Müge K. DAVRANProf.Dr. Yaşar GÜRGENProf.Dr. Saliha KIRICIBu çalışmada, Aşağı Seyhan Ovası'na Adana Tarım İl Müdürlüğü yayımelemanlarınca götürülen yayım hizmetleri analiz edilmektedir. Bu doğrultuda Aşağı SeyhanOvası'ndaki üreticilerin tarım ve tarımsal üretim konusunda ne tür bilgilere ihtiyaçları olduğu,bu bilgileri hangi kaynaklardan sağladıkları, Adana Tarım İl Müdürlüğü yayım elemanlarınınAşağı Seyhan Ovası'na götürdükleri yayım hizmetlerini nasıl değerlendirdikleri ortayakoyulmaktadır. Diğer taraftan Adana Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesi'ndegörev yapan yayım elemanlarının mesleki yeterlilikleri, ihtiyaçları, örgütsel sorunları, AşağıSeyhan Ovası'na götürdükleri yayım hizmetlerinin sıklığı, kalitesi, yayım çalışmalarındakullanılan yöntemlerle ilgili bilgiler ortaya koyulmaktadır.Araştırma sonuçlarına göre üreticilerin bitkisel üretimle ilgili en önemli bilgikaynakları sırasıyla tohum ve ilaç firmaları, komşu üreticiler ve özel ziraat mühendisleriolduğu belirlenmiştir. Üreticilerin hayvansal üretim konusundaki bilgi kaynaklarıincelendiğinde üreticilerin en önemli bilgi kaynaklarının önem sırasına göre komşu üreticiler,özel veterinerler, tohum ve ilaç firmaları olduğu belirlenmiştir. Araştırma kapsamındakiüreticilerin son beş yıl içerisinde yalnızca %19'luk bir bölümünün bitkisel üretim konusunda,%8'lik bir bölümünün ise hayvancılık konusunda Adana Tarım İl Müdürlüğü yayımelemanlarından bilgi aldıkları belirlenmiştir. Öte yandan Adana Tarım İl Müdürlüğü yayımelemanları, kendilerini mesleki açıdan yeterli görmekle birlikte bürokrasinin yoğunluğu,kaynak yetersizliği ve genel olarak üreticilerin finansal ve pazarlama sorunları nedeniyle etkinyayım hizmeti veremediklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISANALYSIS OF AGRICULTURAL EXTENSION SERVICES PROVIDED BY ADANADIRECTORATES OF AGRICULTURE IN LOW SEYHAN PLAINEda ALAGÖZDEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Assis.Prof.Dr. Müge K. DAVRANYear: 2005, Page: 66Jury : Assis.Prof.Dr. Müge K. DAVRANProf.Dr. Yaşar GÜRGENProf.Dr. Saliha KIRICIIn this study, the extension services provided by Adana Directorates of Agriculture inLow Seyhan Plain, are analyzed. In this regard, the information needs of farmers in LowSeyhan Plain, their evaluation of the extension services provided by Adana Directorates ofAgriculture are identified. Besides the professional efficiency, needs, organizational problemsof extension officers, the frequency, quality of the extension services, and the methods used inextension services are identified.Research results suggest that the most important information sources of farmers aboutplant production in Low Seyhan Plain are seed and chemical companies, neighbour farmers,private agriculture professionals. Research results also suggest that the most importantinformation sources of farmers about animal pruduction are neighbour farmers, privateveterinaries, and seed and chemical companies. Results also suggest that only 19% of farmersreceived information about plant production and only 8% of the farmers received informationabout animal production from the Adana Directorates of Agriculture extension officers duringthe last five years. On the other hand, research results suggest that Adana Directorates ofAgriculture extension officers believe that they are efficiency in professional terms, butbecause of the bureaucratic problems, resource scarcity, and the financial and marketingproblems of the farmers the extension services are not efficient enough.