Erozyona uğramış toprakların verimliliğinin arttırılmasında organik ve inorganik materyallerden yararlanma olanakları
The possibility of using organic and inorganic materials to increase productivity of eroded soils
  1. Tez No: 198008
  2. Yazar: AHMET DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik ve inorganik materyal, mikoriza, buğday, mısır, üçgül.I, Organic and inorganic materials, mycorrhizae, wheat, maize, clover.II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZEROZYONA UĞRAMIŞ TOPRAKLARIN VER ML L Ğ N NARTTIRILMASINDA ORGAN K VE NORGAN KMATERYALLERDEN YARARLANMA OLANAKLARIAhmet DEM RBAŞÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTOPRAK ANAB L M DALIDanışman: Prof.Dr.Zülküf KAYAYıl: 2005, Sayfa: 84Jüri: Prof.Dr.Zülküf KAYAProf.Dr. brahim ORTAŞProf.Dr.Nurgül TÜREM ŞTarımsal üretim sistemlerinde yoğun kimyasal kullanımının çevre, toprakkalitesi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle, sonzamanlarda sürdürülebilir tarım için kimyasallara alternatif olarak organik gübrelerinkullanımı güncelleşmiştir. Bu çalışmanın amacı Çukurova bölgesinde mikoriza,kompost ve farklı inorganik materyallerin buğday, mısır ve üçgül bitkisinin besinelementleri alımı ve büyümesine etkilerini araştırmaktır. Deneme ÇukurovaÜniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü seralarında yürütülmüştür. Mikoriza,kompost, öğütülmüş bazalt, sfalerit, kükürt ve onların kombinasyonları gübre olarakkullanılmış ve kimyasal gübre ile karşılaştırılmıştır. Deneme Karaburun ve Avadangibi verimlilikleri düşük Çukurova toprakları üzerinde tesadüf blokları desenine göreüç yinelemeli olarak kurulmuştur.Deneme sonuçlarına göre mikoriza, kompost, öğütülmüş bazalt, sfalerit,kükürt ve kombinasyonları ve kimyasal gübre uygulamaları kontrole göre buğday,mısır ve üçgül bitkisinin kuru madde üretimini ve besin elementleri alımını önemliderecede artırmıştır. Aynı şekilde belirli bir artış bitkilerin fosfor içeriğinde debelirlenmiştir. Bu uygulamalardan özellikle mikoriza uygulaması diğeruygulamalardan önemli derecede farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE POSSIBILITY OF USING ORGANIC AND INORGANICMATERIALS TO INCREASE PRODUCTIVITY OF ERODED SOILSAhmet DEM RBAŞDEPARTMENT OF SOIL SCIENCEINSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof.Dr.Zülküf KAYAYear: 2005, Page: 84Jury: Prof.Dr.Zülküf KAYAProf.Dr. brahim ORTAŞProf.Dr.Nurgül TÜREM ŞIt is well known that the intensive use of chemicals in agricultural productionsystems causes important environmental problems in both soil quality and humanhealth. Therefore, recently use of organic fertilizer is so popular and compared tochemical fertilizers for sustainable agriculture. The aim of this study was toinvestigate mycorrhizae, compost and different inorganic materials on growth andnutrient uptake of wheat, maize and clover plants. The experiment was carried out ingreenhouse at University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Department of SoilScience. Mycorrhizae, compost, ground basalt, sphalerit, sulphur and theircombinations were used as fertilizer and compared with chemical fertilizers. Theexperiment was set up on two less fertile Çukurova soils such as Avadan andKaraburun. The experiment was arranged in a randomized complete block design inthree replications.According to the results, mycorrhizae, compost, ground basalt, sphalerit,sulphur and their combinations and chemical fertilizer applications increased plantdry matter production and nutrient uptake of wheat, maize and clover plants whencompared with control. Also treatments increased the plant phosphorus uptake.Especially mycorrhizae application showed important difference from otherapplications.