Karadiken Köyü Tarsusu kalker işletme şevlerindeki deformasyonların ölçülmesi ve kontrolü
Monitoring and control of deformations in Karadiken/Tarsus quarry slopes
- Tez No: 198009
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SUPHİ URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Jeodezik ağ, Deformasyon ölçümü, Taş ocağı işletmesi, Geodetic network, Deformation measurement, Open pit
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANSKARADİKEN KÖYÜ /TARSUS KALKER İŞLETME ŞEVLERİNDEKİDEFORMASYONLARIN ÖLÇÜLMESİ VE KONTROLÜDerviş ÖZCANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMADEN MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALIDanışman : Doç.Dr. Suphi URALYıl :2005 ......., Sayfa:..44Jüri :Prof.Dr. Mesut ANILDoç. Dr. Alaattin KILIÇDoç. Dr. Suphi URALYrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇYrd. Doç. Dr. H. Murat ARSLANBu çalışmada, Soda Sanayi AŞ. Karadiken Kalker İşletmesinde şevlerdeki olasıhareketler Jeodezik ağ kurularak tespit edilmeye çalışılmıştır. Ölçme sonrası yapılanhesaplamalar sonucu şevlerdeki yatay hareket olan noktalar tespit edilerek, işyerigüvenliği açısından gerekli tedbirler alınmıştır. Şevler, büyük uyarılma vermeden deyenilme gösterebilirler. Böyle durumlarda mala ve cana zarar gelmemesi içinyenilme riskini önceden tahmin etmek üzere şev hareketinin yada şevlerde oluşandeformasyonların ölçülmesi gerekir. Deformasyon ölçmelerinin amacı, olası bir şevkaymasını önceden tahmin ederek, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.Çalışma kapsamında 10 aylık bir sürede ocağın özellikle kuzey ve kuzey doğukesimlerinde, birinci ve beşinci basamaklar arasındaki obje noktalarında yataydeformasyonların 13cm ye kadar çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISMONITORING AND CONTROL OF DEFORMATIONS INKARADİKEN/TARSUS QUARRY SLOPESDerviş ÖZCANDEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor :Doç.Dr.Suphi URALYear: 2005, Pages: 44Jury : Prof.Dr. Mesut ANILAssoc. Prof. Dr. Alaattin KILIÇAssoc. Prof. Dr. Suphi URALAssist.Prof. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇAssist. Prof . Dr. H. Murat ARSLANIn this study, deformation measurements of Tarsus / Karadiken quarryslopes were performed for a duration ten months. The horizontaldeformation measurements of the slopes and the results were examined.Maximum horizontal movements are observed at the northern and thenortheastern slopes of the mine. At these sides of the mine, especially at theobservation point located between the first and the fifth benches, thehorizontal movements increase up to 13 cm.