Kayaç mukavemetinin beton dayanımına etkileri
The influence of aggregate properties on the strength of concrete
  1. Tez No: 198015
  2. Yazar: MÜSLÜM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALAETTİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Agrega türü, beton, dayanım, aşınma, Aggregate types, concrete, strengt, abrasion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZKAYAÇ MUKAVEMET N N BETON DAYANIMINA ETK LERMüslüm ÖZDEM RÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜMADEN MÜHEND SL Ğ ANA B L M DALIDanışman : Doç. Dr. Alaettin KILIÇYıl: 2006, Sayfa: 56Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL: Doç. Dr. Alaettin KILIÇ: Doç. Dr. Adem ERSOY: Doç. Dr. C. Duran AT Ş:Doç. Dr. Ergül YAŞARBu çalışma, agrega özelliklerinin yüksek dayanımlı, silis dumanı içerenbetonların aşınma dayanım özellikleri üzerinde etkilerinin araştırılması ile ilgilisonuçları içermektedir. Bu amaçla beş farklı agrega türü; gabro, bazalt, kuvarsit,kireçtaşı, kumtaşı kullanılarak silis dumanı katkı-yüksek dayanımlı betonüretilmiştir. Su/çimento oranı 0,35, silis dumanının çimentoya oranı %4 civarındadır.Gabro ile üretilen beton en yüksek basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve aşınmasıgösterirken aşınması az olan dayanımlı agregaların betonlarınında az aşındığıgörülmüştür.Araştırmalar, agrega dayanımının, beton basınç ve eğilme dayanımlarını,agrega ile çimento ara yüzey bağlantısının dayanımı nasıl etkilediğini ve agregatürünün beton aşınma dayanımını nasıl etkilediğini göstermiştir. Ayrıca araştırmasonuçları uygun karışımların hazırlanmasının betonu oluşturan agreganın potansiyeldayanımlarını nasıl ortaya çıkarabileceğini de göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE INFLUENCE OF AGGREGATE PROPERT ES ON THE STRENGTHOF CONCRETEMüslüm ÖZDEM RDEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF MANURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Alaettin KILIÇYear: 2006, Page : 56Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL: Assosc Prof. Dr. Alaettin KILIÇ: Assosc Prof. Dr. Adem ERSOY: Assosc Prof. Dr. C. Duran AT Ş: Assosc Prof. Dr. Ergül YAŞARThis studies reports the findings of an investigation conducted to evaluate theinfluence of aggregate types on the strength characteristics and abrasion in concretewhich made with strength silica fume. Five different aggregate types; gabbro, basalt,quarsite, limestone and sandstone were used to produce high strength concretecontaining silica fume. Water-binder ratio was 0,35. Amount of hyperplasticizer of4 % were replaced with binder content by mass. Gabbro concrete showed the highestcompressive and flexural tensile strength and low abrasion. Sandstone concreteshowed the lowest compressive and flexural tensile strength and abrasion resistance.When high abrasion resistant aggregate, abrasion resistant concrete was produced.Current investigation have been shown how aggregate strength on thecompressive and flexural tensile strength of concrete, and how transition zonestrength limits the compressive strength of concrete, and how aggregate typesinfluences abrasion resistance of concrete. Investigation results have been also shownthat with an appropriate mixture design full strength potential of aggregate can beutilized in concrete.