Bazı kayaçların petrografik, fiziksel ve mekanik özellikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relationships the petrographical, physical and mechanical features of some rocks
  1. Tez No: 198017
  2. Yazar: AHMET TEYMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALARTTİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kayaç özellikleri, korelasyon, kaya mekani i, dayanım, deformasyon.I, Rock features, correlation, rock mechanics, strength, deformation.II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZBAZI KAYAÇLARIN PETROGRAF K, F Z KSEL VE MEKAN KÖZELL KLER ARASINDAK L K LER N NCELENMESAhmet TEYMENÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜMADEN MÜHEND SL ANAB L M DALIDanı man: Doç. Dr. Alaettin KILIÇYıl: 2005, Sayfa: 108Jüri: Prof. Dr. Mesut ANILDoç. Dr. Alaettin KILIÇYrd. Doç. Dr. Ergül YA ARYrd. Doç. Dr. A. Mahmut KILIÇYrd. Doç. Dr. Hakan GÜNEYLBu tez çalı masında, jeolojik olarak farklı sınıflara ait kayaçlarTürkiye'nin çe itli bölgelerinden toplanmı , laboratuar çalı maları ile bu kayaçlarınpetrografik, fiziksel ve mekanik özellikleri ve bu özellikler arasındaki ili kilerincelenmi tir. Tüm çalı malar neticesinde bir çok regresyon analizi olu turulmu veen yüksek korelasyon katsayılarına sahip olanlar ara tırma bulgularında belirtilmi tir.Ortaya çıkarılan ili kilerin daha sonraki yapılacak çalı malara kolaylık sa layaca ıdü ünülmü tür. öyle ki; kayaçların bazı özelliklerinin belirlenmesi oldukça basit veucuz iken, bazı özelliklerinin belirlenmesi oldukça zaman alıcı ve masraflıdır. Basitolarak elde edilebilen ve zor elde edilebilen özellikler arasında kurulabilecek ili kiyardımı ile di er kayaçların özellikleri arasındaki ili ki de belirlenebilecektir.Özellikle mühendislik çalı malarında kayaçların petrografiközelliklerinden, kayacın yapı ve dokusu, kayacı olu turan minerallerin kristalyapıları, ve bu kristallerin tutturulmasını sa layan matriksin durumu oldukçaönemlidir. Çalı ma için kullanılan kayaçlar arasında, kayaçların kimyasal özellikleride dikkate alınarak bir sınıflama yapılmı tır ve kayaçların mühendislik özellikleriarasındaki ili kilerin tespitinde buna benzer bir sınıflamanın daha faydalı sonuçlarortaya koydu u tespit edilmi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEXAMINATION OF THE RELATIONSHIPS BETWEEN THEPETROGRAPHICAL, PHYSICAL AND MECHANICAL FEATURES OFSOME ROCKSAhmet TEYMENDEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Assoc. Prof. Dr. Alaettin KILIÇYear : 2005, Page : 108Jury : Prof. Dr. Mesut ANILAssoc. Prof. Dr. Alaettin KILIÇAssist. Prof. Dr. Ergül YA ARAssist. Prof. Dr. A. Mahmut KILIÇAssist. Prof. Dr. Hakan GÜNEYLIn this thesis, geologically, different type of rocks were obtained fromdifferent locations of Turkey, and their petrographical, physical and mechanicalproperties and the relationships between these properties were examined vialaboratory studies. At the end of the study, many regression analyses were achievedand those with the highest correlation coefficients were declared as study findings.The attained correlations are thought to shed light on future researches: it is easy andeconomical to determine some of rock features whereas some are not easy todetermine and can be highly costly. The relationship/correlations between thefeatures determined with ease or difficulty may facilitate to find out the relationshipamong other rocks.Especially, in the engineering studies, some petrographical features of therocks like the structure and the tissue, the crystal structures of the minerals formingthese rocks and the situation of the matrix fastening these crystals are very important.A new classification was carried out between the rocks used in the the studyconsidering their chemical features, and it was determined that such classificationproduces more useful results in order to determine the relationships between theengineering properties of rocks.