Kanonik korelasyon tekniği ile bazı kumtaşlarına ait mekanik özelliklerin kestirimi
Prediction of mechanical properties of some sandstones by using canonic correlation technique
  1. Tez No: 131076
  2. Yazar: DENİZ ÖZBİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik özellikler, NCB koni delici, Çimentolaşma katsayısı, Doku katsayısı, Kumtaşı, Kanonik korelasyon analizi, Çoklu doğrusal regresyon, Mechanical properties, NCB cone indenter, Cementation coefficient, Texture coefficient, Sandstone, Canonical correlation analysis, Multiple linear regression
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
KANONIK KORELASYON TEKNİĞİ İLE BAZI KUMTAŞLARINA AİT MEKANİK ÖZELLİKLERİN KESTİRÎMİ Deniz ÖZBİLGİN Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü ÖZ Bu tez çalışmasında, fiziksel, indeks ve petrografik özellikler kullanılarak kumtaşlarının mekanik özellikleri tahmin edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Ankara çevresinden alınmış olan kumtaşları örnekleri üzerinde mekanik, fiziksel, indeks ve petrografik özellikler çeşitli laboratuvar deneyleri ile belirlenmiştir. Bu parametreler arasındaki ilişkiler araştırılmış ve kanonik korelasyon analizi ile uygun modeller üretilmiştir. Kayaç özellikleri ile doku katsayısı arasında sıkı bir ilişki olduğu literatürde verilmektedir. Ancak literatürde önerilen yöntem doku katsayısı hesabında ince kesitlerdeki kayaç parçaları içindeki mineral tanelerini dikkate almamaktadır. Sonuçta kumtaşı örneklerinin doku katsayıları hatalı olduğundan beklenen değerlere oranla daha düşük olduğu görülmüştür. Bundan dolayı doku katsayısı değerleri oluşturulan yeni metoda göre ölçülmüştür. Ayrıca, daha önceki araştırmacıların göz önüne almadığı NCB koni delici ve çimentolaşma katsayısının kayaç mekanik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Kayaçların mekanik özelliklerine etki eden çok sayıda değişkenin bulunması nedeniyle, bağımlı ve bağımsız değişkenlerin tümünü aynı anda analiz edebilen kanonik korelasyon analizi tekniği kullanılmıştır. Kanonik korelasyon analizi kullanılarak ilk kez mekanik özelliklerle yeni doku katsayısı, fiziksel, indeks ve petrografik özellikler arasındaki ilişkiler incelenmiş ve kanonik korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi ile tahmini denklemler gerçekleştirilmiştir. Modelleme sonucunda kayaçların mekanik özellikleri dolaylı çekme dayanımı ve sismik p dalga hızı değerlerinden hesaplanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
PREDICTION OF MECHANICAL PROPERTIES OF SOME SANDSTONES BY USING CANONIC CORRELATION TECHNIQUE Deniz ÖZBİLGİN Hacettepe University, Department of Mining Engineering ABSTRACT In this thesis, it is aimed at predicting mechanical properties of sandstones by using physical, index and petrographical properties. For this purpose, mechanical, physical, index and petrographical properties of sandstones sampled from Ankara region were determined. Relationships between these parameters were investigated and appropriate predictive models obtained from canonical correlation analysis were presented. As given in the literature, there is a significant relationship between above mentioned rock properties and the texture coefficient. Therefore; texture coefficients of these samples were calculated. However, the method suggested for determination of texture coefficient in the literature does not consider the mineral grains in rock fragments. This resulted in erroneous determination of texture coefficients of sandstone samples; texture coefficient values were comparetively lower than anticipated values. So that, a new method of texture coefficient determination was developed and texture coefficients of samples were determined by using the new method. In addition, the effect of NCB cone indenter and cementation coefficient on mechanical properties of rocks were also investigated. These properties had not been considered in researches given in the literature. Due to the fact that there are numerous factors affecting mechanical properties of rocks, a statistical method called canonical correlation analysis technique that can concurrently consider relationships between all dependent and independent parameters was used. The relationships between the new texture coefficient, physical, index, and petrographic properties with mechanical properties were initially investigated and predictive equations were developed with canonical correlation analysis and multiple linear regression analysis. As revealed modelling results mechanical properties of rocks can be estimated by indirect tensile strength and seismic wave velocity values.