Fotoperiyodun Japon karidesi (Marsupenaeus Japonicus)'nin büyüme ve yem tüketimi üzerine etkisi
The effects of photoperiod on growth and food consumption of Japanese shrimp (Marsupenaeus Japonicus)
  1. Tez No: 198018
  2. Yazar: BARIŞ SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİM KUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Marsupenaeus japonicus, büyüme, kabuk değiştirme, yem tüketimiI, Metapenaeus monoceros, growth, moulting, food consumptionII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada, beş farklı fotoperiyot rejiminin [24A:0K (24 saat aydınlık : 0 saatkaranlık), 12A:12K, 16A:8K, 8A:16K, OA:24K] Japon Karidesi (Marsupenaeus japonicus)jüvenillerinde (1.69±0.04 g) büyüme performansı, kabuk değişimi ve yem tüketimi üzerineetkileri çalışılmıştır. Deneme üç tekerrürlü olarak, 350 L'lik yuvarlak fiberglas tanklarda 35gün boyunca sürdürülmüştür. Deneme sonunda, elde edilen yaşama oranları 24A:0K12A:12K, 16A:8K, 8A:16K, OA:24K grupları için sırasıyla; %46.67, 31.11, 42.22, 33.33 ve%35.56 olarak bulunmuştur (P>0.05). Ağırlıkça en iyi büyüme 16A:8K grubunda (2.84 g), endüşük büyüme ise 0A:24K ve 8A:16K gruplarında (2.43-2.45 g) elde edilmiştir (P>0.05). Enfazla ve en az kabuk değiştiren karidesler sırasıyla 16A:8K ve 24A:0K grubunda görülmüştür(P0.05). Bu sonuçlar, M. japonicus jüvenillerinde büyüme açısından 16A:8Kfotoperiyot rejiminin diğerlerinden daha uygun olduğunu göstermiştir. Ancak, bu fotoperiyotrejimi bile bu karides türünün büyümesine önemli bir katkı getirmemiş olduğundan, yarı-tropikiklimlerde kışlatma süresince kullanılması önerilmemektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effects of five different photoperiodregimes [24L:0D (24 h light : 0 h dark), 12L:12D, 16L:8D, 8L:16D, OL:24D] on growthperformance, moulting and food consumption of Japanese shrimp (Marsupenaeus japonicus)juveniles (1.63-1.73 g). The experiment was conducted in triplicates in 350 L round fiberglasstanks for 35 days. Final survivals in 24L:0D, 12L:12D, 16L:8D, 8L:16D, OL:24D were 46.67,31.11, 42.22, 33.33 and 35.56%, respectively (P>0.05). Highest growth as weight wasobtained in the group subjected to 16L:8D (2.84 g) and the lowest in 0L:24D and 8L:16D(2.43-2.45 g) (P>0.05). Moulting was observed to be highest in the group 16L:8D and lowestin the group 24L:0D (P0.05). The current results indicate that 16L:8D appears to be moreappropriate for the growth of M. japonicus than the other treatments. Yet, even thisphotoperiod regime did not contribute much to growth performance of this species and is notrecommended for use during over-wintering period in sub-tropical climates.