New techniques for classification, enhancement, and fusion of multispectral remote sensing images
Uzaktan algılanmış görüntülerde sınıflandırma, netleştirme ve füzyon tekniklerine yeni bir yaklaşım
  1. Tez No: 198040
  2. Yazar: GÜLÇİN YİĞİTLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKAN ERSOY, Y.DOÇ.DR. TURGAY İBRİKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü Netleştirme, Görüntü Füzyonu, Çok Bantlı Görüntüler, IHS(Intensity Hue Saturation) Dönüşümü, Gerçek Ayrık Fourier Dönüşümü(RDFT), Image Enhancement, Image Fusion, Multispectral and Hyperspectral Images, IHSTransform, RDFT Transform
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİUZAKTAN ALGILANMIŞ GÖRÜNTÜLERDE SINIFLANDIRMA, NETLEŞTİRMEVE FÜZYON TEKNİKLERİNE YENİ BİR YAKLAŞIMGülçin YİĞİTLERÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜELEKTRİK-ELEKTRONİK ANA BİLİM DALIDanışman : Yard. Doç. Dr. Turgay İBRİKÇİProf. Dr. Okan ERSOYYıl: 2005 Sayfa: 69Jüri : Yard. Doç. Dr. Turgay İBRİKÇİProf. Dr. Vedat PEŞTEMALCIYrd. Doç. Dr. Kerem ÜNİşlenmemiş uydu görüntüleri analistlerin göremediği çok büyük miktarlarda bilgiiçerir. Bu yüzden, görüntüdeki detayları ve hedef bileşenlerdeki gizli farklılıkları ortayaçıkarmak için görüntü netleştirme yöntemleri kullanılır.Bu çalışmada yeni bir çok bantlı görüntü netleştirme ve füzyon yöntemigeliştirilmektedir. Bugüne kadar kullanılan görüntü netleştirme yöntemlerinde bantlar ayrıayrı işlendiğinden görüntüde bozulmalar meydana geliyordu. Bantların içerdiği çok miktardabilgi verimli bir şekilde kullanılmıyordu. Bu çalışmanın amacı bantlarda bulunan bilgiden eniyi şekilde faydalanıp, bozulmaları ortadan kaldırmak ve resmin görünümünü iyileştirmektir.Bu amacı gerçekleştirmek için dönüşüm teknikleri kullanılarak görüntü netleştirme vegörüntü füzyonu birlikte düşünülüp iki yeni algoritma geliştirildi. Geliştirilen birincialgoritma RGB2NTSC , RGB (Red Green Blue) renk sisteminden IHS (Intensity HueSaturation) renk sistemine dönüşüm metodunun ve morfolojik süzgeçlemenin kullanıldığı birmetottur. RGB2NTSC algoritmasında sadece 3 görüntü ile çalışılabildiğinden, 3'ten fazlagörüntü ile çalışabilmek için ikinci olarak gerçek ayrık Fourier analiz dönüşümü (RDFT)algoritması geliştirildi. Bu metotlar sonucunda elde edilen görüntüler daha az gürültülü vebeklenen özelliklere (kesin kenar vb.) sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISNEW TECHNIQUES FOR CLASSIFICATION, ENHANCEMENT, AND FUSION OFMULTISPECTRAL REMOTE SENSING IMAGESGülçin YİĞİTLERDEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Asst. Prof. Dr. Turgay İBRİKÇİProf. Dr. Okan ERSOYYear: 2005, Pages: 69Jury : Asst. Prof. Dr. Turgay İBRİKÇİProf. Dr. Vedat PEŞTEMALCIAsst. Prof. Dr. Kerem ÜNRaw satellite images often contain a vast amount of information that is not readilyapparent to the analyst. Therefore, image enhancement techniques are used to highlightfeatures of interest and expose subtle differences in the spectral signature of the componentsof the target.This thesis presents a new approach to the development of multispectral /hyperspectral image enhancement and fusion algorithms. In approaches used up to now forimage enhancement, the bands are typically processed separately, and this results inconsiderable distortion. The amounts of information in many bands are also not veryefficiently used. The objective of this work is to utilize the amount of information availablemore effectively, remove such distortions and to improve the appearance of the images. Torealize this goal, we developed two new algorithms using transform techniques. In theresulting algorithms developed, image enhancement and image fusion are consideredtogether. The first algorithm developed is RGB (Red Green Blue) to IHS (Intensity HueSaturation) (RGB2NTSC) algorithm which uses RGB to IHS transformation method and amorphological filter. The second algorithm developed is the real discrete Fourier transform(RDFT) algorithm. Because the RGB2NTSC algorithm allows a transformation to work onlywith three images, to be able to combine more than three images, we used the RDFT. Thefinal images obtained from these algorithms are much less noisy and has more desirableproperties such as sharp edges.