Dolgun olmayan ince daneli zeminlerin Ko koşullarındaki yanal basınçlarının incelenmesi
Investigation of lateral earth pressure in Ko condition for unsaturated fine grained soils
- Tez No: 198060
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ARSLAN TEKİNSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doymamış zemin, matrik emme, eksen kaydırma tekniği, sükunetteki yanal zemin basıncı, Ko koşulları, Unsaturated soils, matric suction, axis translation technique, lateral earthpressure at-rest, Ko condition
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZDOKTORA TEZDOYGUN OLMAYAN NCE DANEL ZEM NLER N KoKOŞULLARINDAK YANAL BASINÇLARININ NCELENMESCafer KAYADELENÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜNŞAAT MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. M.Arslan TEK NSOYYıl : 2005 Sayfa : 156Jüri : Prof. Dr. M. Arslan TEK NSOYProf. Dr. M. Yener ÖZKANProf. Dr. Orhan AKSOĞANDoç. Dr. Mustafa LAMANDoç. Dr. Hasan ÇET NBu çalışmada, laboratuvar ortamında suya doygun olmayan zeminlerin Kokoşullarında yanal zemin basınçları araştırılmıştır. Bu amaçla, doymamış koşullardakonsolidasyon deneylerinin yapılabildiği ve yanal basınçların ölçülebildiği yeni birdüzenek tasarlanmış ve imal edilmiştir. Doymamış zeminlerin mekanik davranışıüzerinde önemli etkisi bulunan matrik emme basınçları eksen kaydırma tekniği ilekontrol edilmiştir. Zemin numunesinin uyguladığı yanal basınçlar, ince cidarlı olarakimal edilen ödometre ringinin dış çevresine yapıştırılan strain gauge'ler ileölçülmüştür. Ayrıca çalışmada doygun durumda da deneyler yapılarak doymamışkoşullarda bulunan sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Deneylerde, kalıplanarak hazırlamışkilli ve kompaksiyon ile hazırlanmış siltli numuneler kullanılmıştır.Deneyler sonunda, matrik emme basıncının, zeminin düşey yüklemelerdendolayı, uyguladığı yanal basınçlar üzerinde önemli etkisi olduğu anlaşılmıştır. Düşeyyük sabit tutulurken, matrik emme basıncı arttırıldığında zemin numunesine ait Kodeğerleri azalmaktadır. Başka bir ifade ile, zeminin doygunluk derecesi azaldıkça, Kodeğerleri de azalmaktadır
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D. THESISINVESTIGATION of LATERAL EARTH PRESSURES IN K0CONDITION FOR UNSATURATED FINE GRAINED SOILSCafer KAYADELENDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof.Dr. M.Arslan TEK NSOYYear : 2005 Page : 156Jury : Prof. Dr. M. Arslan TEK NSOYProf. Dr. M. Yener ÖZKANProf. Dr. Orhan AKSOĞANAssoc. Prof. Dr. Mustafa LAMANAssoc. Prof. Dr. Hasan ÇET NIn this study, the lateral earth pressures at-rest of unsaturated fine grainedsoils were investigated in the laboratory. For this aim, a new test apparatus, allowingto perform the consolidation test in unsaturated conditions and to measure the lateralpressure, was designed and manufactured. The matric suction, an importantparameter of unsaturated soils, was controlled by using axis translation technique.The lateral pressures were measured by means of strain gauges embedded on theouter surface of the thin wall oedometer ring. The measurements of lateral pressurewere, also, performed in saturated conditions and compared with those results ofunsaturated counterparts. In the tests, reconstituted clayey and compacted siltyspecimens were used.In conclusion, it was deduced that matric suction has an effect on lateralpressures. When the vertical pressures are kept constant, Ko values of soil specimensdecrease under increasing matric suction. In other words, when the degree ofsaturation decreases, Ko values decrease.