Compression behavior of partially saturated fine grained soils
Suya doygun olmayan ince daneli zeminlerin sıkışma özellikleri
- Tez No: 56662
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ WASTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Suya doygun olmayan zeminler, genellenmiş durum parametreleri odometre deneyi, suya boğma vı, Partially saturated soils, generalized state parameter equation, oedometer tests, inundation
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz SUYA DOYGUN OLMAYAN İNCE DANELİ ZEMİNLERİN SIKIŞMA ÖZELLİKLERİ Şahin, Burak Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldız Wasti Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yener Özkan Kasım 1996, 100 sayfa Bu çalışmada suya doygun olmayan ince daneli zeminlerin tek eksenli sıkışma özellikleri incelendi. Odometrede sabit su muhtevasında sıkışma deneyleri yapıldı. Numuneler laboratuvarda mümkün olduğunca gevşek başlangıç boşluk oranında ve % 20 ile % 40 arasında düşük başlangıç suya doygunluk derecesinde hazırlandı ki arttırımlı yükleme sonucunda suya doygunluk derecesi % 90'dan küçük kalsın ve sıkışma boşluklardaki suyun dışa atımını kapsamasın. Üç değişik zemin numunesi farklı su muhtevalarında buna ek olarak üç değişik zemin numunesi ise tek su muhtevasında deneylerde kullanıldı.Suya boğma deneyleri 3 değişik zemin üzerinde aynı şekilde hazırlanmış numunelerin belirli basınçlara ani olarak yüklenmesi ve suya boğulması şeklinde yapıldı. Suya doygun olmayan zeminler için Nagaraj T. S. ve Srinivasa Murthy B.R. (1985) tarafından önerilen, Pandian N.S. ve diğerleri (1992) tarafından geliştirilen“genellenmiş durum parametresi”deney sonuçlarında uygulandı. Elde edilen sonuçlar araştırmacılar tarafından önerilen değerlerle karşılaştırıldı ve farklılıklar yorumlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPRESSION BEHAVIOR OF PARTIALLY SATURATED FİNE GRAINED SOILS Şahin, Burak M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yıldız Wasti Co- Supervisor: Prof. Dr. Yener Özkan November 1996, 100 pages in this study öne dimensional compression behavior of partially saturated soils has been investigated. Constant water content compression tests were conducted in an oedometer. Samples were prepared in the laboratory, at an initial void ratio as loose as possible and at a low initial degree of saturation around 20 to 40 % so that the degree of saturation is less than about 90 % at the end of the incremental loading sequence and compression is not contributed by outflow of pore vvater. Three soils were tested at various iiimolding water contents vvhereas three other soils were tested at a single vvater content. Inundation tests were also conducted on three soils in which samples prepared in the same manner were inundated upon being instantaneously loaded to selected pressures. The“generalized state parameter”for partially saturated soils first defined by Nagaraj T.S. and and Srinivasa Murthy B.R. (1985) and further extended by Pandian N.S. et al. (1992) were adopted to the conducted test results. The experimental values were compared with the proposed values and the discrepancies are discussed.