Mersin yöresindeki büyükbaş hayvancılık tesislerinin mevcut durumu ve bu tesislerde ortaya çıkan atıkların yarattığı çevre kirliliği üzerinde bir araştırma
A study on present conditions of cattle facilities and environmental effects of existing animal related waste in these livestock of Mersin province
- Tez No: 198119
- Danışmanlar: PROF.DR. TANER ALAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Animal Waste, Solid and Liquid Animal Waste Storage Structures, Farm Waste of Storage, Waste Management
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZYÜKSEK L SANSMERS N YÖRES NDEK BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK TES SLER N NMEVCUT DURUMU VE BU TES SLERDE ORTAYA ÇIKANATIKLARIN YARATTIĞI ÇEVRE K RL L Ğ ÜZER NDE B RARAŞTIRMAMüge ERKANÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANAB L M DALIDanışman: Prof. Dr. Taner ALAGÖZYıl : 2005, Sayfa: 96Jüri : Prof. Dr. Taner ALAGÖZProf. Dr. Yıldırım KUMOVAYrd. Doç. Dr. Atılgan ATILGANBu çalışmada, Mersin yöresinde bulunan büyükbaş hayvancılık tesislerininözellikleri, hayvansal katı, yarı katı ve sıvı atıkların durumları, atık depolamasorunları ve atık depolama sistemleri, işletme planlamasında gerekli yasal ve teknikkriterlerin uygulanma oranları, bu olumsuz koşulların neden olduğu sorunlarirdelenmiş ve elde edilen sonuçlar konuyla ilgili literatür bilgileri ile kıyaslanarakgerekli önerilerde bulunulmuştur.Etüt edilen 57 adet hayvancılık işletmesinin %43.9' nu besi, %42.1' ni süt,geri kalan %14 ü ise hem besi hem süt sığırcılığı yapılan işletmeler oluşturmaktadır.şletmelerde en fazla kapasite 350 baş en düşük kapasite ise 3 baş olarakbelirlenmiştir. şletmelerin %63.2' si projesiz olarak inşa edilmiştir. 57 adetişletmenin 48 tanesinde (%84,21) gübre deposu bulunmadığı belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Hayvansal Atıklar, Katı ve Sıvı Hayvansal Atık Depoları,Çiftlik Atık Depoları, Atık Yönetimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISA STUDY ON PRESENT CONDITIONS OF CATTLE FACILITIES ANDENVIRONMENTAL EFFECTS OF EXISTING ANIMAL RELATEDWASTE IN THESE LIVESTOCK OF MERS N PROVINCEMüge ERKANDEPARTMENT OF AGRICULTUREL STRUCTURES AND IRRIGATIONINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OFCUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Taner ALAGÖZYear : 2005, Pages: 96Jury : Prof. Dr. Taner ALAGÖZProf. Dr. Yıldırım KUMOVAAssit. Prof. Atılgan ATILGANIn this study, properties of dairy facilities, present conditions of solid, semisolid and liquid waste of animal, problems of waste storage and waste storagesystems, application proportions of required legal and technical criterias in farmplanning and problems caused by the negative conditions were investigated inMersin province and results were compared to literature.Total 57 facilites were studied and 43,9% of them was for beef cattle, 42%was for dairy cattle, while the rest of 14% was for both beef and dairy cattle. In allthe studied facilities, the maximum capasity was 350 cattle, and the minimumcapacity was 3 cattle. 63.2% of the facilities were built without a project and 48 ofthe total facilities (84,21%) lacked manure store.