Bakır iyonlarının karmosin kaplanmış XAD-16 reçinesi üzerinde zenginleştirilmesi
Copper ions coated carmosine preconcentration on XAD-16 resin
  1. Tez No: 198120
  2. Yazar: SERPİL TEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜZİN ALPDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karmosin, Bakır, Önzenginleştirme, AAS, Carmoisine, Copper, Preconcentration, AAS.ix
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETBakır iyonlarının, karmosin ile kaplanmış XAD-16 reçinesi üzerindeönzenginleştirilmesi incelendi.XAD-16 reçinesi, karmosinin sulu çözeltisi ile muamele edilerek kaplandı. Kesikli vekesiksiz teknikler, sorbent türü, pH ve kesikli teknik için karıştırma gibi parametrelerincelenerek kaplama için en uygun koşullar saptandı. Maksimum adsorpsiyon pH=2' degerçekleştirildi. Kesikli ve kesiksiz tekniklerle pH=2' de XAD-16 reçinesi üzerinde aynımiktarda karmosin adsorplandı. Kesikli teknikte optimum karıştırma süresi 2 saat olarakbelirlendi.Karmosin ile kaplanmış XAD reçinesi üzerinde bakır iyonlarının önzenginleştirilmesiiçin uygun koşullar araştırıldı. Bu çalışmalarda atomik absorpsiyon spektrofotometresikullanılarak elüentteki bakır konsantrasyonu tayin edildi. pH etkisini incelemek üzere2,0-7,5 aralığında çalışmalar yapıldı ve maksimuma 7,5' de ulaşıldığı gözlendi. Elüentolarak 10 mL setonda hazırlanmış 1M HNO3 çözeltisi kullanılarak, reçineden bakıriyonlarının % 100' e yakın geri kazanımı gerçekleştirildi.0,5 g reçine tüketimi ile en fazla 125 µg bakır ve 1000 mL sulu çözeltide zenginleştirmefaktörü 100 olarak bulundu.Geliştirilen bu zenginleştirme yöntemi, 20 ppb bakır eklenmiş laboratuar musluksuyunun AAS ile analizine uygulandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPreconcentration of copper ions was investigated on the Amberlite XAD-16 resinimpregnated with Carmoisine.The resin was impregnated by contacting with aqueous solution of Carmoisine. Optimalconditions for the impregnation were studied such as batch and column technique, sorbenttype, pH and equilibration time for batch technique. Maximum adsorbtion was obtained atpH=2. Equal amounts of Carmoisine were adsorbed on XAD-16 at this pH when batch andcolumn techniques were used. For the batch technique optimum equilibration time was 2hours.Optimum experimental conditions were investigated for the preconcentration of copper ionson Carmoisine impregnated XAD-16 resin. In these experiments, copper concentration in theeluate was determinated by atomic absorption spectrophotometry. Effect of pH was studiedbetween 2.0-7.5 pH values, and maximum sorption was obtained at pH=7.5. For thedesorption of copper ions from impregnated resin, maximum recovery (~ 100 %) wasobtained when 10 mL of 1M HNO3 solution in acetone was used as eluent.Using 0.5 g of resin, a preconcentration factor of 100 was obtained up to 125 µg of copperand 1000 mL of aqueous solution.Developed preconcentration method was applied to the AAS analysis of tap water which isspiked with 20 ppb copper.