Mersin ili ve ilçelerinde bulunan plastik seraların yapısal yönden incelenmesi ve geliştirilme olanakları üzerine bir araştırma
A study on the structural analysis and development of plastic greenhouses in Mersin and its provinces
- Tez No: 198118
- Danışmanlar: PROF.DR. TANER ALAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sera, Plastik örtü malzemesi, Konstrüksiyon, Greenhouse, Plastic cover material, Construction
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZYÜKSEK L SANSMERS N L VE LÇELER NDE BULUNAN PLAST K SERALARINYAPISAL YÖNDEN NCELENMES VE GEL ŞT R LME OLANAKLARIÜZER NE B R ARAŞTIRMABurak SALTUKÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIMSAL YAPILAR ve SULAMA ANAB L M DALIDanışman: Prof. Dr. Taner ALAGÖZYıl:2005, Sayfa: 79Jüri : Prof. Dr. Taner ALAGÖZProf. Dr. Yıldırım KUMOVAYrd.Doç. Dr. Atılgan ATILGANBu çalışma, Mersin yöresindeki plastik örtülü seraların yapısal yöndenmevcut durumunu, yapısal özelliklerini ve sorunlarını belirlemek amacıylayapılmıştır. Araştırma yöresi olarak Tarsus, Erdemli, Silifke ve Merkez ilçeleriseçilmiştir. Araştırma yöresinde seracılık yapan işletmelerdeki sera büyüklükleri,tipleri ve örtü malzemeleriyle ilgili bilgiler istatistiksel verilerden ve Tarım lMüdürlüğünde görevli teknik elemanların görüşlerinden yararlanılarak; incelenecekişletmeler ise tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Anket ve gözlem sırasındadoğru bilgilere ulaşabilmek için Tarım l Müdürlüğü'nün teknik elemanları ile yöredebulunan yetiştiricilik alanları gezilmiştir. Daha sonra yörenin, plastik örtülü serapotansiyelleri, sera yapım tipleri ve yapısal durumları ortaya konulmuştur. Plastikörtülü seraların mevcut durumdaki yapım tekniği ile kuruluşundaki konstrüksiyonşekli ve özellikleri seralarda yapılan anket, ölçme, kroki, gözlem ve fotoğraflarlabelirlenmiştir. ncelen plastik seraların %53.5'inde projesiz imalat görülmektedir.Yetiştiricilerin % 55'i serasını çevrede imalat yapan ustalara kurdurmaktadır.Seracıların %88.7'sinin eğilimi seralarını blok sera şeklinde yapmaktır. Seralarınana taşıyıcı malzemesi genellikle çelik boru veya çelik profildir. şletmelerin%71.8'inde ana taşıyıcı malzeme olarak çelik kullanılmıştır. Özellikle yöredekiseracılar havalandırmanın gerekliliğini anlamamışlardır. Sonuçta, yörede yaygınolarak kullanılan çelik konstrüksiyonlu, yay çatılı, plastik örtülü seraların yapısalihtiyaçları belirlenmiş ve sera üreticilerine önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISA STUDY ON THE STRUCTURAL ANALYSIS AND DEVELOPMENTOF PLASTIC GREENHOUSES IN MERSIN AND ITS PROVINCESBurak SALTUKDEPARTMENT OF AGRICULTUREL STRUCTURES AND IRRIGATIONINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OFCUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Taner ALAGÖZYear: 2005, Pages: 79Jury : Prof. Dr. Taner ALAGÖZProf. Dr. Yıldırım KUMOVAAssist. Prof. Dr. Atılgan ATILGANThe aim of this study is to determine the current structural situation,characteristics and problems of commercial plastic greenhouses found in Mersinregion. For this purpose, Tarsus, Erdemli, Silifke provinces and downtown of Mersinwere selected as the research area. In the research area, the size of the greenhouseswere determined according to the statistical data concerning the size, type andcovering materials of those greenhouses, and the suggestions provided by the expertsof Ministry of Agriculture in Mersin, and selection of the greenhouse establishmentswas conducted according to stratified sampling technique. When working on thequestionnaire and conducting the observations, the researcher collaborated and paidvisits to the research area with the technical experts of Ministry of Agriculture inMersin to get right information. After that, greenhouse potentials of the region,construction types and structural conditions of the plastic greenhouses in theprovinces mentioned above were displayed. The current building technique and theformer construction style of the greenhouses were displayed through thequestionnaires given to the farmers, photographs and sketches. It is seen that 53.5%of plastic greenhouses studied on are made without project.The dealer?s 55% ofoverall plastic greenhouses were constructed by native workers. The dealer?s88.7% tendency is to make a block plastic greenhouses. The main construction ofplastic greenhouses 71.8% is made of steel bars or steel profiles. Especially, thedealers are not aware of the necessary of ventilation in that region. Finally, thestructural needs of plastic covered greenhouses, and steel construction which arecommon to the region were also determined and suggestions were given to thegreenhouse farmers.