Krom (VI) birikiminin Chlorella vulgaris'te hücre sayısı, klorofil, büyüme hızı, protein ve şeker miktarlarına etkileri
The effects of accumulation of chromium (VI) on cell number, chlorophyll, growth rate, protein and sugar contents of Chlorella vulgaris
  1. Tez No: 198140
  2. Yazar: ÖZGE ÖZDİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAADET SAYGIDEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Krom (VI), Chlorella vulgaris, alg, fizyolojik etki, biyokimyasal etkiI, Chromium (VI), Chlorella vulgaris, algae, physiological effect, biochemicaleffect.II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANSKROM (VI) BİRİKİMİNİN Chlorella vulgaris'TE HÜCRE SAYISI,KLOROFİL, BÜYÜME HIZI, PROTEİN VE ŞEKER MİKTARLARINAETKİLERİÖzge ÖZDİŞÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman: Doç.Dr. Saadet SAYGIDEĞERYıl: 2005, Sayfa: 101Jüri : Doç.Dr. Saadet SAYGIDEĞERProf.Dr. Cahit ERDEMYrd.Doç.Dr. Fatma ÇEVİKBu araştırmada, 0.1, 1, 5, 10, 25 ve 50 mg/L'lik derişimlerde krom (VI) içerenortama 9 gün süreyle bırakılan Chlorella vulgaris hücresindeki krom (VI)'nın birikimi vekrom (VI)'nın C. vulgaris'in biyokonsantrasyon faktörleri (BKF), hücre sayısı, büyüme hızı,protein, şeker, klorofil a, klorofil b ve pH üzerine etkisi incelenmiştir.Çalışmada krom (VI) birikimi, BKF, hücre sayımı, klorofil a, b ve pH analizleri hergün; protein ve şeker analizleri 1, 3, 6 ve 9. günlerde yapılmıştır. Denenen tüm koşullarda C.vulgaris'teki krom (VI) birikimi, süreye ve ortam derişimlerine bağlı olarak artmıştır. BKFdeğerleri, 10 ve 25 mg/L'lik derişimler hariç diğer derişimlerde 1'in üstüne çıkmıştır. Krom(VI) etkisinde, C. vulgaris'te hücre sayısı, büyüme hızı, klorofil a, klorofil b miktarlarıazalmıştır. Bu prosesler üzerine krom (VI)'nın toksik etkisinin düşük derişimlere (0.1, 1 ve 5mg/L) oranla yüksek derişimlerde (10, 25 ve 50 mg/L) daha fazla olduğu belirlenmiştir.Araştırmada, C. vulgaris'in fizyolojik ve biyokimyasal prosesleri üzerine krom(VI)'nın toksik etkisinin algdeki krom (VI) birikimiyle doğrudan ilişkili olduğu, algdekikrom (VI) birikimi artıkça bu proseslerdeki inhibisyonun arttığı belirlenmiştir. Ortamın pH'ıda krom (VI)'nın derişimine bağlı olarak azalmıştır.Araştırmada, C. vulgaris'in krom (VI)'ya oldukça hassas olduğu ve ortamdaki krom(VI)'nın toksik etkisini değerlendirmek için biyoindikatör bir tür olarak kullanılabileceğibelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE EFFECTS OF ACCUMULATION OF CHROMIUM (VI) ON CELLNUMBER, CHLOROPHYLL, GROWTH RATE, PROTEIN AND SUGARCONTENTS OF Chlorella vulgarisÖzge ÖZDİŞDEPARTMENT OF BIOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assoc.Prof.Dr. Saadet SAYGIDEĞERYear: 2005, Pages: 101Jury : Assoc.Prof.Dr. Saadet SAYGIDEĞERProf.Dr. Cahit ERDEMAssist. Prof.Dr. Fatma ÇEVİKAccumulation of chromium (VI) in Chlorella vulgaris and the effects of chromium(VI) on bioconcentration factors (BCF), cell number, growth rate, protein, sugar,chlorophyll-a, chlorophyll-b and pH of Chlorella vulgaris were investigated over nine daysperiod at concentrations of 0.1, 1, 5, 10, 25 and 50 mg/L.The analysis of chromium (VI) accumulation, BCF, cell numbers, chlorophyll a andb and pH were determined each day, protein and sugar contents were determined at 1, 3, 6and 9 days. BCF rates were over 1 at all concentrations except 10 and 25 mg/L. Cell number,growth rate, chlorophyll-a and b, protein and sugar contents decreased under chromium (VI)exposure. The toxic effects of chromium (VI) on these processes were observed at highmedium concentrations (10, 25 and 50 mg/L) rather than at low medium concentrations. (0.1,1 and 5 mg/L)It was determined that chromium (VI) effects on physiological and biochemical of C.vulgaris were directly related with chromium (VI) accumulation by the algae and inhibitionin this process increased with increasing of chromium (VI) accumulation in the algae. pH ofmedium decreased due to chromium (VI) concentrations too.It was determined that C. vulgaris was rather sensitive to chromium (VI) and it canbe used as bioindicator to assess the effects chromium (VI) toxic in medium