Türkiye'den selekte edilen valencia portakal tiplerinde verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
The determination of the yield and quality characteristics of valencia orange types selected in Turkey
- Tez No: 198141
- Danışmanlar: PROF.DR. TURGUT YEŞİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgil, Portakal, Valencia, Seleksiyon Islahı, Citrus, Orange, Valencia, Selection breeding
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİTÜRKİYE'DEN SELEKTE EDİLEN VALENCIA PORTAKALTİPLERİNDE VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİKader ERÇİKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Turgut YEŞİLOĞLUYıl: 2005, Sayfa : 92Jüri : Prof. Dr. Turgut YEŞİLOĞLUYard. Doç.Dr. Bilge YILDIRIMProf. Dr. Faruk EMEKSİZBu çalışmada, 1979-1983 yılları arasında Türkiye turunçgil bölgelerindenselekte edilen 13 adet Valencia portakal tipinde seleksiyonun ikinci aşaması olarakAdana ekolojik koşullarında verim, meyve özellikleri ve bitkisel özellikler 2002,2003 ve 2004 yılları boyunca incelenmiştir. Bu özelliklerle ilgili olarak 23pomolojik, 3 bitkisel özellik analiz ve ölçümlerle değerlendirilmiş ve her özellikiçin olumlu sonuçlar veren tipler ortaya konulmuştur. Ayrıca tartılı derecelendirmemetodu uygulanarak bütün özellikler bakımından en olumlu sonuçları veren tiplersaptanmıştır.Çalışma sonucunda ağaç başına ortalama verimi en yüksek tipler 55-A, 59-Ave 76-A olarak belirlenmiştir. Ağaç başına ortalama verim ile seçilen diğerözellikler tartılı derecelendirme metodu ile birlikte değerlendirildiğinde 70-A, 88-A, 55-A tipleri en olumlu sonuçları vermişlerdir. Taç birim hacmine düşen verimve diğer özellikler bakımından tartılı derecelendirme metodu ile yapılandeğerlendirmede ise en olumlu sonuçları veren tipler 75-A, 57-D ve 76-A tipleriolmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. THESISTHE DETERMINATION OF THE YİELD AND QUALİTYCHARACRERİSTİCS OF VALENCIA ORANGE TYPES SELECTED İNTURKEYKader ERÇİKDEPARTMENT OF HORTICULTUREINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Turgut YEŞİLOĞLUYear: 2005, Pages : 92Jury : Prof. Dr. Turgut YEŞİLOĞLUAsist. Prof. Dr. Bilge YILDIRIMProf. Dr. Faruk EMEKSİZIn this study, the yield and fruit characteristics of thirteen Valencia typesselected in citrus growing regions of Turkey during 1979-1983 years were examinedin Adana ecological conditions during 2002, 2003 and 2004 years as the second stageof the citrus selection project. Twenty three pomologic and three vegetatifcharacteristics were evaluated with analyses and measurements so, the types whichhas the best results for each one of the characteristics were determined. Besides, theclones that were shown superior performance were found by using weighed averagedmethod.As a result, 55-A, 59-A and 76-A types were determined with the highestyield per tree. The best types were found 88-A, 58-D, and 59-A, in yield per tree andother selected characters by using weighed averaged method. On the other hand, 75-A, 57-D and 76-A were determined the best types in terms of yield per tree canopyvolume with the same method.