Kızıldağ (Hatay) vejetasyonunun araştırılması
Research of the Kızıldağ (Hatay) vegetation
  1. Tez No: 198160
  2. Yazar: HİKMET YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATABAY DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Hatay, Kızıldağ, Vejetasyon, FloraI, Hatay, Kızıldağ, Vegetation, FloraII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZDOKTORAKIZILDAĞ (HATAY) VEJETASYONUNUN ARAŞTIRILMASIHikmet YOLCUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Atabay DÜZENLİYıl: 2005, Sayfa: 87Üye : Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZ: Doç. Dr. Latif KURT: Yrd. Doç. Dr. Halil ÇAKAN: Yrd. Doç. Dr. Necattin TÜRKMENÇalışma alanı Hatay ilindeki Kızıldağ'ı kapsar. Kızıldağ; Batıda Akdeniz,Kuzeybatıda İskenderun Körfezi, Kuzeyde Dörtyol ilçesi, Güneyde Samandağ veGüneydoğu'da Antakya merkez ilçesi, Doğuda Kırıkhan ve Kuzeydoğuda Belenilçeleri tarafından kuşatılmıştır.Araştırma sırasında 840 bitki örneği toplanmıştır. Bu örneklerin teşhisinden430 tür ve tür altı takson tespit edilmiştir. Farklı bitki birliklerinin bulunduğubölgelerden konumları GPS ile belirlenen 108 adet örneklik alan alınmıştır. Buörneklik alanların 89 tanesinin değerlendirilmesi ile üç farklı sınıfa (Quercetea ilicis,Cisto micromeria ve Quercetea pubescentis), dahil edilen alyansa ait toplam 7 bitkibirliği tespit edilmiştir. Bu bitki birliklerinden üç tanesinin (Cisto-Corydothymetumcapitatus ass. nov. birliği, Rubo-Quercetum cerridis ass. nov. birliği ve Platano-Alnetum pubescentis ass. nov. birliği) yeni olduğu yapılan çalışmalarla tespitedilmiştir. Gerekli görülen örneklik alanların bazılarından toprak örnekleri alınmıştır.Toprakların analizleri Toros Gübre fabrikalarının toprak inceleme laboratuarlarındayapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISRESEARCH OF THE KIZILDAĞ (HATAY) VEGETATİONHikmet YOLCUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALISupervisor: Prof. Dr. Atabay DÜZENLİYear: 2005, Pages: 87Jury : Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZAssoc.Prof. Dr.Latif KURTAssist. Prof. Dr. Halil ÇAKANAssist. Prof. Dr. Necattin TÜRKMENThe study area is covering the mount Kızıldağ in province of Hatay. It isbordered at the west by Mediterranean Sea, at North-west by the Gulf of Iskenderun,at south by the district of Samandağ and at the South-east province of Antakya, atnorth-east by district of Belen and Kırıkhan.Nearly 840 plant samples were collected. By checking these samples 430taxa, including species and subspecies level, were determined. To determinevegetation structure of study site releve sampling method, according to Braun-Blanquet, was applied and nearly 108 releves were used 89. Soil samples were takenfrom each of different plant association to compare edaphically environment ofdifferent plant association. Physical and chemical analysis of soil samples were donein the laboratory of Toros Manure Fabric.