Kompozit yapılarda taşıma gücü
Ultimate design of composite structures
- Tez No: 198189
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEVZAT KIRAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme-Çelik Elemanlar, Temel, Kompozit Kiriş, Kompozit Kolon, Kompozit Döşeme Plakları, Kompozit Taşıyıcı Sistem, Reinforced and Steel Structures, Foundation, Composite Beam, Composite Column, Composite Slaps, Composite Carring System
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ivÖZETYurdumuzda çelik taşıyıcı sistemli inşaat ile genel olarak endüstri yapılarındakarşılaşılmaktadır. Çok katlı çelik iskeletli yapı uygulamaları yok denecek kadar azdır.Oysa ülkemiz deprem kuşağında yer almaktadır ve çelik yapılar deprem etkilerine enuyarlı şekilde karşılık verirler. Özellikle çok katlı yüksek binalarda çelik inşaatınbetonarme inşaata göre önemli bir yüzdeye varan hafifliği, deprem yüklerinde bunabağlı olarak azalmasıyla taşıyıcı sistem boyutlarında ve temellerde çok elverişli şartlarmeydana getirir.Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, betonarme-çelikelemanlarının beraber çalışması halinde ortaya çıkacak olan durumun araştırılmasıdır.Giriş bölümünde konunun genel tanımına kısaca değinilmiştir. kinci bölümde,kompozit kirişler hakkında bilgi verilmiştir. Kompozit kirişlerin hesap yöntemlerinedeğinilmiş ve konuyla ilgili bir tane sayısal örnek çözülmüştür. Üçüncü bölümde isekompozit kolonlar ve türleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölümde kompozitkolonların hesabında izlenecek yollar anlatılmış ve konuyla ilgili birde sayısal örnekçözülmüştür. Dördüncü bölümde ise kompozit döşeme plakları ve hesap yollarıhakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde de kompozit taşıyıcı sistemli çözümün, çeliktaşıyıcı sistemli çözüme nazaran daha ekonomik olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
vSUMMARYIn our country most of the industrial buildings are of steel. Multi-storey steelstructural buildings are very little. But our country has earthquake so frequently andsteel structure buildings are more resistant to earthquakes. Especially multi-storey steelstructure buildings are lighter compared to reinforced concrete buildings. Thereforethis light buildings are designed for little eartquake loadings with smaller cross-sectionsand more suitable foundations.Within this work prepared as a Master of Sciense thesis, composit materialsmade of steel and concrete are searched and general information are given in the firstsection. In the second section, informations about composite beams are given. In thisinformations about composite beams the methods of calculations are given and somenumerical examples are introduced. In the third section, informations of compositecolumns and type of the columns are given. In this section knowledge about thecomposite columns calculations are given and some problems are solved related tosubject. In the fourth section informations of composite slaps and calculations are givenand solved problems are solved. At the end of section, some composite structuralsystem are a mollysed and compared with other structural systems and it has beenfound that the composite systems are more economical.