Kirazlıköprü baraj gölü ve çevresi rekreasyon potansiyelinin saptanması üzerine bir araştırma
A research upon the determination of the recreational potential of Kirazlıköprü dam lake and its surroundings
- Tez No: 198227
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bartın, Kirazlıköprü, Baraj, Göl, Rekreasyon, Spor, Bartin, Kirazlıköprü, Dam, Lake, Recreation, Sports
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZETPeyzaj Yüksek Mimarlığı TeziKİRAZLIKÖPRÜ BARAJ GÖLÜ VE ÇEVRESİ REKREASYONPOTANSİYELİNİN SAPTANMASI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMADilek ÖZKAZANÇZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bülent YILMAZEylül 2005, 146 sayfaDünya nüfusunun hızlı artışı zamanımızda yeryüzündeki kaynaklardan çok yönlüyararlanmayı zorunlu hale getirmiştir. Suyun potansiyel gücünün elektrik enerjisinedönüştürülmesi yanında aynı sudan tarımda sulama suyu olarak yararlanılması birimalandan en yüksek verimin alınmasında önemli etkenlerden biri olarak uygulanmaktadır.Bu amaçlarla yapılan barajlardan ve baraj göllerinden değişik yararlanma olanaklarınınortaya çıkarılması ve bu geniş su alanlarının rekreasyon ve sportif açıdan değerlendirilmeside çok yönlü yararlanmanın bir gereği olarak görülmektedir.Bartın ili sınırları içinde yapımı sürdürülen Kirazlıköprü Barajının rekreasyon ve sportifaçıdan değerlendirilmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Böyle bir araştırmanınyapılmasında şüphesiz çevre halkının gereksinimleri yadsınamaz. Çevre halkınıngereksinimleri ve baraj gölünün rekreasyonel değerlendirilmesi açısından fikirlerininbelirlenmesi amacıyla 500 değişik haneden, çeşitli gelir düzeylerinde ve değişik işlerdeÖZET (devam ediyor)çalışan , yine değişik yaş gruplarındaki birer kişinin katıldığı bir anket çalışması yapılmışve Bartın Kirazlıköprü Baraj Gölü'nün rekreasyonel potansiyelinin anket sonuçları enönemli etken olmuştur.Bartın ilinde halkın rekreasyon ve sportif açıdan ihtiyaçlarını karşılayacak olanrekreasyonel alanların yetersiz olduğu; İnkumu, Amasra gibi ilin turizm potansiyelinioluşturan merkezlerde ise yapısal bozulmaların başladığı ve (özellikle yaz aylarında)taşıma kapasitelerinin üzerinde bir kullanımla karşı karşıya oldukları görülmüştür.Çalışma sonucunda Baraj gölü ve çevresinin Bartın ili için alternatif bir rekreasyonkullanım alanı oluşturacağı yapılan anket sonuçlarıyla birlikte desteklenerek ortayakonmuştur. Yine anket çalışmasıyla halkın öncelikli istekleri belirlenerek baraj gölü veçevresinde, piknik ve kamp alanları, haftasonu tatil evleri, konuk evleri, avcılık, oltabalıkçılığı, motorsuz botlarla gezinti, kuş gözlem alanları, yürüyüş parkurları, kürek sporu,yüzme ve su banyosu yapılabileceği tespit edilmiş ve öneri kullanım alanları belirlenmiştir.Tüm bunlar yapılırken alanın doğal dengesinin bozulmaması için gerekli tüm önlemlerinalınması ve alanın sürdürülebilirliğinin sağlanması ve öncelikle göl alanının taşımakapasitesinin belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisA RESEARCH UPON THE DETERMINATION OF THE RECREATIONALPOTENTIAL OF KİRAZLIKÖPRÜ DAM LAKE AND ITS SURROUNDINGSDilek ÖZKAZANÇZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureThesis Advisor: Asst. Prof. Bülent YILMAZSeptember 2005, 146 pagesThe rapid increase in the world?s population, today makes it compulsory to utilize from theearth?s sources in many sided ways. In addition to the transformation of water?s potentialpower in to electric energy, the use of the save water in agriculture as irrigation water isapplied as one of the important factors in order to obtain the hiphest output from thesmallest unit. The introduction of the different utilization possibilities of the dams and damlakes which have been build with these purposes and the assessment of these vast waterareas in terms of recreation and sports are also seen as the necessity of many sidedutilization.The assessment of the Kirazlıköprü Dam, which is still being built in the city of Bartin, interms of recreation and sports constitutes the aim of this study. In the preperation of thisresearch, without a doubt, the requirements of the inhabitants of the area will be taken in toconsideration. In order to determine the requirements of the people live there and to learntheir opinions about use of the dam lake for recreational purposes public survey has beencarried out with the subjets, as one inhabitant from 500 whose jobs, apes and incame ratesABSTRACT (continued)are different from one another, and the survey results of the Bartin Kirazlıköprü DamLake?s recreational potantial have been the most important factor.İt has been observet that the number of the recreational areas which meet the recreationaland sportive needs of the people living in Bartin is not sufficient; structual spoilage hasbegan in centres like İnkumu and Amasra which constitute the tourism potential of the cityand (especially in summertime) these centres face to face with excessive use which isbeyond their capacitiesAt the end of the reserch, it has been brought up with the support of the public surveyresults that dam lake and its surroundings will constitute an alternative recreation area forthe city of Bartın. By determining the initial publics demands with the help of the surveyonce again, it has been pointed out that in the dam lake and its surroundings, picnic andcamp areas, holiday houses for the weekend, quest houses, bird observing areas, walkingtracks can be build and hunting, fishing with a line, trips with boats without engines,rowing and water bath can also be done.While carrying out all these projects, it is a must to take all the required precoutions inorder to keep the natural balance of the area and to provide its continuity and mostimportantly it is necessary to determine the carrying capacity of the lake area.