Ülkemiz Çamaltı tuzlasından izole edilen mikroorganizmaların ekstremozimlerinin belirlenmesi
Extremozymes of microorganisms isolated from Çamaltı saltern area, Turkey
- Tez No: 198378
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EBRU TOKSOY ÖNER, Y.DOÇ.DR. MÜŞERRREF ÖZEREN MORGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Çamaltı Tuzlası, ekstremofil, ekstremozim, halofil, enzimaktivitesi, amilaz, proteaz, lipaz, selülaz, ksilanazHaziran, 2005 Nilar ACAROĞLU, Çamaltı Saltern Area, extremophiles, extremozymes, halophiles, enzyme activity, amylase, protease, lipase, cellulose, xylanase.Haziran, 2005 Nilar ACAROĞLU
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETÜLKEMİZ ÇAMALTI TUZLASINDAN İZOLE EDİLENMİKROORGANİZMALARIN EKSTREMOZİMLERİNİNBELİRLENMESİBiyoteknolojideki gelişmeler, mikrobiyal enzimlerin tekstil, deri, deterjan, gıdagibi değişik endüstri kollarında ve biyolojik arıtım uygulamalarında kullanımınıgiderek yaygınlaştırmıştır. Enzimlerin teknolojik uygulamalarda kullanılabilmeleriiçin çalışma koşullarında uzun süre kararlı olmaları gerekmektedir. Son yıllardaekstremofillerin keşfedilmesi ve bu mikroorganizmalardan elde edilen enzimlerin(ekstremozimler) ekstrem koşullarda kararlı olmaları, birçok teknolojik süreçteekstremofillerin kullanım yolunu açmıştır.Yüksek sıcaklık ve iyonik güce dayanıklı enzimlerin endüstriyel süreçlerdesağladığı avantajlar fazladır. Örneğin, bu özelliklere sahip reaksiyon karışımlarındakontaminasyon riski oldukça düşüktür. Bu tip enzimlerin organik çözücülerdekatalitik aktivite gösterebilme özelliği de çok önemlidir. Çünkü organik çözücülerlehazırlanan reaksiyon karışımlarında, düşük viskozite ve yüksek difüzyon değerleri,reaksiyon hızının artmasına yol açmaktadır.Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda, bu tez kapsamında, ülkemizin önemli tuzüretim tesislerinden olan ve biyo çeşitlilik açısından ?A? sınıfı bir sulak alan olarakkorunan Çamaltı Tuzlasından izole edilen ekstremofillerin enzim profilleribelirlenmiştir.Dünyada üretilen ve çeşitli alanlarda kullanılan enzimlerin başında amilaz,proteaz, lipaz, selülaz, ksilanaz vb. enzimler geldiğinden, tez kapsamında buenzimler açısından bir tarama yapılmıştır.Öncelikle izolatların tuz toleransları belirlenmiş ve %80 inin %25 tuzkonsantrasyonunda gelişebildiği tespit edilmiştir. Amilaz, proteaz, lipaz, selülaz veksilanaz enzimlerini üreten izolatları belirlemek için; izolatlar enzimin substratınıiçeren, farklı konsantrasyonlarda tuz içeren katı ve sıvı besi yerlerinde üretilmiştir.Katı besi yerlerinde koloni etrafında hidroliz sonucu zon oluşumu baz alınarakseçilen enzim üreticisi izolatlar sıvı ortamlarda da büyütülerek spektrofotometrikyöntemle enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Buna göre farklı izolatların değişikbirimlerde amilaz, proteaz, selülaz ve ksilanaz enzim aktivitelerine sahip olduklarıancak izolatların hiç birinin lipaz enzimi üretmediği belirlenmiştir.Daha ileri aşamalarda üretici izolatlar, daha yüksek ölçekli ortamlarda ve dahakontrollü koşullar altında enzim üretimi sağlanarak, enzim optimizasyonugerçekleştirilip, fermentörlerde geniş çaplı üretim yapılarak ülkemiz açısındanendüstriyel kaynak elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEXTREMOZYMES OF MICROORGANISMS ISOLATED FROMÇAMALTI SALTERN AREA, TURKEYRecent developments in biotechnology enabled the widespread use of microbialenzymes in textile, detergent, food, dairy industries and also in variousenvironmental applications. The efficient use of enzymes in technologicalapplications highly depends on the ability of the enzyme to maintain its stabilityunder harsh process conditions such as high temperature, pH and high ionic strength.With the discovery of microorganisms that inhabit environments of extremetemperature, pH and high salinity, there has been a great deal of interest in thebiotechnological potential of their enzymes. In recent years, researchers haveincluded organic media into conventional biocatalysts. Organic media accelerate thereaction rate considerably due to their low viscosity and high diffusion rateproperties. The enzymes produced from hyper halophilic microorganisms especiallyarchaea, have a great potential to use in extreme conditions such as organic media.The aim of this thesis was to determine the extremozyme production profilesmicroorganisms isolated from Çamaltı Saltern Area, Turkey. Considering thewidespread use of amylase, protease, lipase, cellulase, xylanase etc. enzymes invarious industrial processes, these enzymes were studied within the scope of thisthesis.Firstly, the salt tolerances of the isolates were determined and it was found that80% of the isolates were able to grow at 25% salt concentration. To determine theproducers of amylase, protease, lipase, cellulase and xylanase enzymes, isolates wereinoculated on agar plates which were prepared at different salt concentrations andcontain the specific enzymes? substrate. The producers were determined on the basisof a transparent zone formation around the colonies on the agar plates. Then, liquidmedia containing the specific enzymes? substrate were inoculated with the producerisolates and the enzyme activity at different salt concentrations was determined via aspectrophotometer assay.The ten isolates screened in this study showed different extracellular amylase,protease, lipase, cellulose and xylanase enzyme activities. None of the isolates werefound to produce lipase enzyme.