Bitkisel kaynaklı bazı uçucu yağ ve monoterpenlerin olası genotoksik etkilerinin araştırılması
Genotoxic activity of essenstial oils and monoterpenes studies
  1. Tez No: 198431
  2. Yazar: ADALET KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERRİN AYAZ TÜYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Essential oils, Monoterpenes, HPRT, Human Lymphocytes, Genotoxicity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziBİTKİSEL KAYNAKLI BAZI UÇUCU YAĞ VE MONOTERPENLERİNOLASI GENOTOKSİK ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASIADALET KILIÇAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman:Yard. Doç. Dr. Berrin AYAZ TÜYLÜ2005, 60 sayfaÇeşitli bitkilerden ekstrakte edilen uçucu (esansiyel) yağlar ve buyağlardan izole edilen terpenoid bileşikler; farklı biyolojik aktivitelerindendolayı, aromaterapide, kozmatikte, gıda üretiminde, ilaç sanayisinde oldukçageniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu tez çalışmasında, bazı bitkilere aitesensiyal yağ ve monoterpenlerin olası genotoksik aktivitesi, insan periferallenfositlerinde HPRT gen mutasyon testi ile araştırılmıştır. Elde edilensonuçlara göre, kekik yağı uygulanan tüm dozlarda varyans frekansıdeğerini önemli ölçüde yükselterek , HPRT gen mutasyonu açısından etkinbir aktiviteye sahip olmuş bileşenlerinden olan karvakrolün, bu aktiviteyiçok düşük düzeyde gösterirken, timolün ise negatif bir etkiye sahip olduğugörülmüştür. Bu çalışmada kullanılan diğer test maddeleri olan defne veadaçayı esensiyal yağı ile cineol-1,8'in ise yüksek olan ilk dozlarda, varyansfrekeansı değerini çözücü kontrole göre yükselterek, doza bağlı olarak HPRTgen mutasyonuna sebep olabileceği sonucuna varılmıştır.Anahtar kelime: Esansiyel yağ, monoterpenler, HPRT, İnsan lenfositleri,Genetoksisite
Özet (Çeviri)
iABSTRACTMaster of Science ThesisGENOTOXIC ACTIVITY OF ESSENSTIAL OILS ANDMONOTERPENES STUDIESADALET KILIÇAnadolu UniversityGraduate schooll of SciencesBiology ProgramSupervisor: Assist.Prof.Dr. Berrin AYAZ TÜYLÜ2005, 60 pagesEssential oils and isolated from its terpenoid compounds of extractedfrom various plants have different biological activities. In this case, they areused in aromatherapy, cosmetics, food and drug industries. In this study,genotoxic activity of some essential oils and monoterpenes obtained fromsome plants investigated with HPRT gen mutation assay in humanlymphocytes. According to the results, thym essential oil have efficient HPRTgen mutation activity due to increase of variant frequency at all of the doses.Also, its compounds carvacrol has slight HPRT activity but thymol hasnegative effect. It was resulted that other test compounds bay-leaf, salveessential oil and cineol-1,8 cause the HPRT gene mutation at highconcentrations by increase of variant frequency values.