Metal iyon katkılı kalsiyumfosfat esaslı antibakteriyel seramik tozun karakterizasyonu ve sitotoksisitesinin belirlenmesi
Characterization and cytotoxicity of metal ion doped calcium phosphate based antibacterial ceramic powder
  1. Tez No: 198430
  2. Yazar: CEREN PEKŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel, E.coli, Ag+ iyonu, hidroksiapatit, sitotoksisitei, Antibacterial, E.coli, Ag+ ion, hydroxyapatite, cytotoxicityii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, biyomalzeme olarak kullanılabilirliği açısından metaliyon katkılı kalsiyum fosfat esaslı tozun antibakteriyel etkinliği ve sitotoksiketkisi araştırılmıştır. Metal iyon katkılı kalsiyum fosfat saslı tozun farklımetal iyon içerikleri ile sentezi sonrasında tozun antibakteriyel etkinliğiniölçmek için standart maya (Candida) ve bakteriler (Escherichia Coli (E.coli),P.Aeruginosa, S.aeureus) kullanılmıştır. Sitotoksik etkiyi belirlemek amacı ileMTT testi uygulanmış ve sonuçlar istatiksel olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, antibacterial activity and cytotoxicity of metal ion dopedcalcium phosphate based inorganic powder were investigated. After synthesisof various compositions of metal ions doped antibacterial powder,antibacterial activity analysis were performed by using standard testbacterias (Escherichia Coli (E.coli), P. Aeruginosa, S.aeureus and Candida).Finally, MTT test method was used to determine in vitro cytotoxicity effect.The data obtained from cytotoxicity test were evaluated in SPS statisticalcode and the results were reported.