Uçak bakımında korozyon analizi
Corrosion analysis on aircraft maintenance
- Tez No: 198433
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜGE ARMATLI KAYMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Uçak Bakımı, Korozyon, Uçak Malzemesi, Tahribatsız Kontrol, Emniyet, Aircraft Maintenance, Corrosion, Aircraft materials, Non DestructiveInspection, Safety
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Uçak bakımı, uçağın üretiminden itibaren başlayıp uçak servisten alınıncayakadar devam eden bir süreçtir. Bakımın amacı uçağı her zaman gerekli performansıve uçuş emniyetini sağlayacak durumda tutmaktır. Korozyon ise malzemeninüretimi ile başlayan ve tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmayan birolaydır. Genel olarak korozyon, uçak malzemelerinin çevresindeki etkenler iletepkimeye girerek tahrip olması veya yapısının bozulmasıdır.Bu çalışmada öncelikle korozyon hakkında gerekli bilgiler verilerekuçaklarda en çok karşılaşılan türleri hakkında bir analiz yapılmış, daha sonrauçaklarda kullanılan metal malzemeler göz önüne alınarak, bu malzemelerin safdurumları ve alaşımlandırılmış durumlarına göre korozyon davranışlarıincelenmiştir.Bakım yaklaşımları, bunların gelişim süreçleri ve korozyona yönelikfaaliyetler ile uçak üzerindeki korozyon riski yüksek olan bölgeler belirtilmiş,korozyonun yorulma ile olan ilişkisi incelenmiştir. Bakım faaliyetleri içinde önemlibir yer tutan hasarın ve arızanın tespiti için kullanılan tahribatsız kontrol teknikleritanıtılarak, bu tekniklerin korozyonun tespiti için nasıl kullanıldıkları incelenmiştir.Bu çalışmanın amacı uçak bakımı ve korozyon ile ilgili analizler yaparak,korozyonun emniyet ve ekonomiye olumsuz etkilerini vurgulayarak, bunların bakımuygulamalarındaki önemini ortaya koymaktır..
Özet (Çeviri)
Maintenance of aircraft is a process which begins with the production ofaircraft and continues until the aircraft stops flying. The purpose of maintenance isto keep the aircraft always ready with flight safety and required performance.Corrosion is a phenomena which starts with the production of the materials and it isimpossible to eliminate. In general corrosion is the degradation of aircraft materialsafter interaction with environment effects.In this study, the general information about corrosion is given by differenttypes of corrosion which is the most commonly observed on aircraft materials isanalyzed. Afterwards, corrosion behavior of metals and their alloyed states arecompared.Maintenance approaches, their development processes, corrosion attacksand corrosion prone areas of aircraft against corrosion were determined,relationship between corrosion and fatigue is examined. Non Destructive Inspectionwhich is very important for finding out the damage and defects is presented and theway that these techniques are used for the determination of corrosion damage isexamined.The aim of the study is to show the negative effects of corrosion on safety andcost of aircraft by analyzing on aircraft maintenance and corrosion, and to realizethe importance of corrosion in maintenance of aircraft.