Pirinanın iki kademeli pirolizi ve ürünlerinin karakterizasyonu
Two stage pyrolysis of olve residue and characterization of pyrolysis products
  1. Tez No: 198434
  2. Yazar: BAŞAK BURCU UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN PÜTÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pirina, hızlı piroliz, iyileştirme, yapay yakıtlar, katalizörler, Olive residue, fast pyrolysis, upgrading, artificial fuel, catalyst
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Yapılan bu çalışmada, pirina hammadde olarak seçilmiş ve sabityataklı borusal bir reaktörde önce hızlı pirolizi, sonra iki kademeli reaktördebirinci kademeden elde edilen piroliz buharlarının iyileştirilmesigerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde birinci kademede önemlipiroliz parametrelerinin (sıcaklık, reaksiyon süresi, ısıtma hızı, sürükleyicigaz akış hızı ve parçacık boyutu) pirinanın hızlı pirolizine olan etkisiincelenmiştir. En yüksek sıvı ürün verimi reaksiyon süresinin 5 dakika,piroliz sıcaklığının 500oC, ısıtma hızının 500oC/dak ve parçacık boyut aralığı0,85>Dp>0,425mm seçildiğinde % 46,72 olarak bulunmuştur. Çalışmanınikinci bölümünde, iki kademeli piroliz reaktörü kullanılarak; katalizör cinsi,seçiciliği ve katalizör yatak sıcaklığının ürün verimlerine ve bileşimlerineolan etkisi incelenmiş ve elde edilen piroliz ürünlerinin karakterizasyonlarıspektroskopik ve kromotografik yöntemler kullanılarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, olive residue was selected as a raw material and fastpyrolysis of olive residue was conducted in a fixed-bed tubular reactor andthen upgrading of pyrolysis vapours performed in the second stage. In thefirst part of this study, effects of important pyrolysis parameters such aspyrolysis temperature, reaction time, heating rate, sweeping gas flow rate,particle size on pyrolysis yields were investigated in a fixed-bed tubularreactor (first stage). Maximum oil yield was achieved as 46.72 % within areaction time of 5 minutes, pyrolysis temperature of 500 oC, heating rate of500 oCmin-1, in the particle size range of 0.85>Dp>0.425 mm. In the secondpart, effects of catalyst type, selectivity, and temperature of catalyst bed onpyrolysis product distribution and composition were investigated at thesecond stage and the various characteristics of pyrolysis products obtainedunder these conditions were identified by spectroscopic and chromatographicmethods.