Metalik köpük malzemelerin üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of metallic foams
  1. Tez No: 198443
  2. Yazar: NİHAN TUNÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSOY ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Metalurji Mühendisliği, Bioengineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titanyum, metal köpükler, yer tutucu, basma davranışı, sinterleme.i, Titanium, metallic foams, space holder method, compressionbehaviour, sintering.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Metalik köpükler düşük yoğunluk, mükemmel mekanik, ısıl,elektriksel ve akustik özelliklerine sahip yeni bir malzeme grubudur. Metalikköpükler arasında titanyum ve titanyum alaşım köpükleri düşük ağırlıkgerektiren yük taşıma ve biyomedikal uygulamalar gibi birçok uygulama içinpotansiyel malzemelerdir.Bu çalışmada ticari saflıkta titanyum köpükleri yer tutucu ilave ileköpüklendirme yöntemi kullanılarak üretilmiştir. Araştırmanın amacıgöreceli yoğunluk, içyapı özellikleri ve basma davranışı gibi özelliklerinbaşlangıç toz boyutu, yer tutucu cinsi ve miktarı, sinterleme sıcaklığı gibisüreç parametreleri kullanılarak kontrol edilebilirliğinin araştırılmasıdır.Çalışma kapsamında % 30 - 70 arasında değişen oranlarda gözeneklilik ve4-90 GPa arasında değişen elastik modülüne sahip titanyum köpüklerüretilmiş ve karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Metallic foams are a new class of materials with extremely lowdensities and unique combination of excellent mechanical, thermal, electricaland acoustic properties. Among metallic foams, titanium and titanium alloyfoams have many potential uses such as biomedical and load-bearingapplications where weight is of concern.In this study commercially pure titanium foams were produced byspace holder method through powder metallurgy route. The object of theinvestigation was controllability of density, microstructural properties andcompression behaviour of titanium foams by the use of various processingvariables such as starting powder size, sintering temperature, type andamount of space holder. Porosities and elastic moduli between 30 - 70 % and4-90 GPa, respectively, were achieved.