Antibakteriyel oksit tozlarının emaye uygulamaları
Application of antibacterial oxide powders on enamel
  1. Tez No: 198442
  2. Yazar: ASLAN GENÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Emaye, antibakteriyel malzemeler, Escherichia-coli, gümüş katyonu, kalsiyum fosfat.i, Enamel, antibacterial materials, e-coli, silver cation, calciumphosphate.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Epidemik hastalıkların oluşturduğu risk bilim adamlarını daha sağlıklıyaşama ortamları için yeni ürünler yaratmaya itmektedir. Son günlerdeortaya çıkan SARS ve Kuş gribi salgını bir çok insanın ölümüne yol açarakbüyük çapta ekonomik kayba yol açtı. Son on yıl içinde antibakteriyelsistemlerden oluşan özellikle metal iyon esaslı antibakteriyel sistemlerüzerinde çok sayıda çalışma yürütülmüştür. Bu çalışmada kalsiyum fosfatbazlı antibakteriyel seramik tozu yaş kimyasal metod ile sentezlenmiş veantibakteriyel emayeler yaratmak amacıyla emaye bileşimi içine katılmıştır.Antibakteriyel emaye yüzeyinin zararlı patojenik mikroorganizmalara karşıantibakteriyel aktivitesini incelemek için kontak bakteri testlerigerçekleştirilmiştir. Antibakteriyel gücü göstermesi amacıyla endikatörbakteri olarak antibakteriyel test için günlük hayatta insanların en çok karşıkarşıya geldiği bakteri tipi olan Escherichia-coli bakterisi tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Risk of epidemic diseases pushes scientist to create new products forhealthier living environments. Recent epidemics of SARS and Bird flue havekilled many people and caused a lot of economical losses. In the last decadethere have been many studies conducted on metal ion based especially metalcation consisting antibacterial systems. In this study, metal cation consistingcalcium phosphate based antibacterial ceramic powders were synthesizedwith wet chemical technique and were input into an enamel composition toobtain antibacterial enamels. Contact tests were performed to investigate theantibacterial activity of antibacterial enamel surface against harmfulpathogenic microorganisms. For the antibacterial test Escherichia-colibacteria, which are the mostly encountered bacteria type for human beings indaily life, were chosen as the indicator bacteria to show the antibacterialpower.