Memeli hücre kültürlerinde bazı bitki ekstrelerinin aktin hücre iskeleti üzerine olan etkilerinin in vitro araştırılması
In vitro research of some plant extracts effect on actin cytoskeleton in mammalian cell cultures
  1. Tez No: 198444
  2. Yazar: NİLAY ÇEVİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TANSU KOPARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Esansiyel Yağlar, F-Aktin, Hücre İskeleti, Monoterpenler, Phalloidin ( FITC ), Essential Oils, F-Actin, Cell Cytoskeleton, Monoterpenes, Phalloidin(FITC)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMEMELİ HÜCRE KÜLTÜRLERİNDE BAZI BİTKİ EKSTRELERİNİN AKTİN HÜCREİSKELETİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN İN VİTRO ARAŞTIRILMASINİLAY ÇEVİKAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Yard. Doç. Dr. A. Tansu Koparal2006, 83 sayfaBu tezde A549, V79 379A ve CHO hücreleri üzerine değişik dozlarda bitki ekstreleri(monoterpenler, esansiyel yağlar) uygulanmıştır. Kullanılan monoterpenler; timol,karvakrol, L-mentol ve 1, 8 sineol; kullanılan esansiyel yağlar ise; Salvia fruticosa(adaçayı), Laurus nobilis (defne), Origanum onites (kekik) ve Pimpinella anisum (anason)dur. Hücre iskeletinin elemanı olan aktin filamentleri, hücrenin bölünme ve gelişmesinde,hareketinde, hücre şeklinin gelişme ve korunmasında rol oynamaktadır. Bu A549, V79379A ve CHO hücrelerinde bazı monoterpen ve esansiyel yağların aktin filamentleriüzerine olan etkileri incelenirken, Phalloidin(FITC) kullanılmıştır. Bu test maddelerindedoz artışına bağlı olarak F-aktin filametlerinde bozulmalar ve hücre morfolojisindedeğişiklikler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisIN VITRO RESEARCH OF SOME PLANT EXTRACT?S EFFECT ON ACTINCYTOSKELETON IN MAMMALIAN CELL CULTURESNİLAY ÇEVİKAnadolu UniversityGraduate School of SciencesBiology ProgramSupervisor: Assist. Prof. Dr. A. Tansu Koparal2006, 83 pagesIn this thesis, A549, V79 379A, CHO cells are treated by various doses of plant extracts(monoterpenes, essential oils). Monoterpenes are; thymol, carvacrol, L-menthol and 1, 8cineol; essential oils are; Salvia fruticosa (garden sage), Laurus nobilis (laurel), Origanumonites (garden thyme) and Pimpinella anisum (anise). Actin filaments are elements of the cellcytoskeleton that functions are cell division and progress, cell motility. Effects of somemonoterpenes and essential oils on F-actin filaments in A549, V79 379A and CHO cells werestudied. In these studies we used Phalloidin (FITC). Increasing of these test doses are causedsome changes of cell morphology and F-Actin filaments.