Sıcak su kaynaklarından termofilik bakteri izolasyonu ve identifikasyonu
Isolation and identification of thermophilic bacteria species from hot springs
- Tez No: 198447
- Danışmanlar: PROF.DR. MERİH KIVANÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Thermus, Meiothermus, Geobacillus, Termofil, Termal kaynak, Thermus, Meiothermus, Geobacillus, Thermophil, Hot spring
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
iÖZETDoktora TeziSICAK SU KAYNAKLARINDAN TERMOFİLİKBAKTERİ TÜRLERİNİN İZOLASYONU VE İDENTİFİKASYONUSeda ERCAN-AKKAYADoktora TeziAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Merih KIVANÇ2005, 152 sayfaBu çalışmada; Gazlıgöl, Gecek, Ömerli, Hüdai, Sarıcakaya, Gediz,Eynal ve Kızıldere kaplıcalarından alınan sıcak su örneklerindenoptimum 600C ve 750C'de izole edilen termofilik bakterilerin,biyokimyasal testler, SDS-PAGE analizi % G+C oranlarının saptanması,yağ asidi analizleri ve DNA dizi analizleri yapılarak, identifikasyonlarıyapılmış ve enzimatik özellikleri araştırılmıştır. DNA dizi analizisonuçlarına göre, iki adet Gr(-) bakterinin Thermus thermophillus veMeiothermus taiwanensis türlerine ait yeni alt türler olabileceği sonucunavarılmış, yedi adet sıcak su kaynağında bulunan bakteriyal çeşitlilikbelirlenmiş, bu kaynaklarda Geobacillus ve Thermus türlerinin yaygınolarak bulunduğu tespit edilmiş, Archaea izolasyonu ise yapılamamıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTPhD ThesisISOLATON AND IDENTIFICATION OF THERMOPHILICBACTERIA SPECIES FROM HOT SPRINGSSeda ERCAN AKKAYAAnadolu UniversityGraduate Schol of SciencesBiology ProgramSupervisor: Prof. Dr. Merih KIVANC2005, 152 pagesIn this study thermophillic bacteria were isolated from Gazlıgöl,Gecek, Hüdai, Sarıcakaya, Gediz, Eynal and Kızıldere hot springs andgrew optimally 60oC and 75 oC. These isolates were identified accordingto nutritional charecteristics, total protein profiles, cellular fatty acidprofiles, % G+C ratio and sequence of 16S rDNA gene. Their enzymeactivities were also investigated.We showed according to 16s rDNA sequence results that our twonew Gr(-) isolates belonging to Thermu and Meiothermus genus. Furterbacterial diversity were determinated of seven different hot springs.We determinated to Geobacillus and Thermus genus but nomembers of Archaea were detected in these hot springs.