Çinko oksit ilavesinin porselen özelliklerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of zinc oxide addition into a porcelain body
- Tez No: 198446
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çinko Oksit, Porselen, Deney Tasarımı, Renk, FizikselÖzellikleri, Zinc Oxide, Porcelain, Experiment Design, Colour, PhysicalPropertiesii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada çinko oksit ilavesinin porselen özelliklerine etkileriincelenmiştir. Deneyde kullanılan reçeteler, bir deney tasarımı ?faktöriyeltasarım? ile belirlenmiştir. Deney tasarımı, aynı anda bir çok faktörünetkisinin incelenmesini ve faktörler arasındaki etkileşimlerin anlaşılmasınısağlamaktadır. İki ya da daha fazla faktörün etkisi üzerinde çalışmayıgerektiren deneylerde, faktöriyel deney tasarımı oldukça sık kullanılır.Yapılan çalışma çinko oksit için üç seviyeyi, diğer faktörler için ise ikiseviyeyi içermektedir. Hazırlanan reçetelerden üretilen numuneler üzerindeküçülme, renk ölçümü, su emme, yoğunluk, gözenek miktarı, mukavemetdeneyleri yapılmış olup örneklerin XRD ve SEM ile minerolojik ve fazanalizleri yapılmıştır. Deneyler sonunda elde edilen veriler, Minitab 13.20paket programıyla analiz edilerek elde edilen sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, zinc oxide addition was investigated in a standardporcelain formulation. Investigated formulations in experiment weredetermined with general factorial design experiment. Factorial designprovides a way of evaluating both the effect of several factors at the sametime and interaction among them. Factorial design is highly useful forevaluating the influence of one or more factors. In the study, design containszinc oxide?s three level and other four factors? two level. Shrinkage, colour,water absorption, density, porosity, bending strength measurements wereachieved on the samples produced from the recipes. Minerological and phaseanalysis of the representative samples were analysed by XRD and SEM.Datas were analysed with Minitab 13.20 programme and results wereintroduced.