Isolation and optimisation of growth conditions of thermophilic bacteria from Turkish soils and hot springs
Termofilik mikroorganizmaların Türkiye toprak ve sıcak su kaynaklarından izolasyonu ve büyüme şartlarının optimizasyonu
- Tez No: 82755
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: termofilik bakteriler, izolasyon, sıcak su kaynaklan, toprak bakterileri, pH optimizasyonu, sıcaklık optimizasyonu, bakteri büyümesi vııı, thermophilic bacteria, isolation, hot springs, soil bacteria, pH optimization, temperature optimization, bacterial growth
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz THERMOFİLİK MİKROORGANİZMALARIN TÜRKİYE TOPRAK VE SICAKSU KAYNAKLARINDAN İZOLASYONU VE BÜYÜME ŞARTLARININ OPTİMİZASYONU Son, Çağdaş Devrim Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Ayşegül Ozan Temmuz 1999, 129 sayfa Bu çalışma Türkiye'nin tarım alanlarından ve sıcak su kaynaklarından termofilik bakteri izolasyonunu içermektedir. Çalışma dahilinde onbir termofılik bakteri isolatı elde edilmiştir. Kİ izolatı Kızılcahamam, B isolatı ise Haymana sıcak sularında bulunmuştur. Diğer dokuz izolatın hepsi tarım alanlarından toplanan toprak örneklerinden elde edilmiştir. Ayrıca termofılik bakteri izole etmek için yeni bir besi ortamı geliştirilmiş ve bu ortama TRİ adı verilmiştir. Toprak ve sıcaksu örneklerindeki termofilik bakterilerilerin sayıca VIzenginleştirilmesi çalışmaları nötral pH daki TRİ ortamında 70°C sıcaklıkta yapılmıştır. İzolatlar elde edildikten sonra bunların en fazla büyümeleri için gereken azami pH ve sıcaklık değerleri araştırılmıştır. Azami pH değerleri sıcaklık 70°C de sabit tutularak bulunmuştur. Sıcaklık optimizasyonu ise her izolat için bulunan pH değerlerinde yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen ve pigment içermeyen üç izolatm günışığma karşı duyarlı oldukları bulunmuştur. Ayrıca, elde edilen termofilik izolatlarm lipitçe zenginleştirilmiş ve proteince zengin ortamlardaki büyüme yeterlilikleri de araştırılmıştır. Lipitçe zenginleştirilmiş ortamdaki büyüme yeterliliklerini araştırmak için TRİ ortamının içeriği değiştirilerek TR2 adı verilen yeni bir ortam geliştirilmiştir. Proteince zengin ortamda büyümeyi izlemek için ise triptikazein soy tozu kullanılmıştır. Onbir izolatın hepsi lipitçe zenginleştirilmiş TR2 ortamında değişik yeterliliklerle büyümüşlerdir. İzolatlardan ikisi lipitli ortamda üstün bir büyüme profili göstermişlerdir. Proteince zengin ortamda daha az büyüme kaydedilmiştir. Optik yoğunluk ölçümlerinin sonuçlarına göre, izolatlarlardan iki tanesi proteince zengin ortamda hiç büyümemişlerdir. Gram tepkimelerine göre izolatlarm üç grupta toplandığı bulunmuştur. Tl, T2, Ku, ve Tu izolatları Gram-pozitif, T3, Kİ, A ve Ç gram-negatif olup çubuk VIIbiçiminde oldukları belirlenmiştir. T4, T5, ve B izolatları ise Gram-pozitif olup küresel biçimde oldukları bulunmuştur. Oksijen ilişkileri testinin sonuçları, izolatlardan dördünün zorunlu aerobik ve diğerlerinin ise fakültatif aerobik olduklarını göstermiştir. Bu çalışma ile elde edilen izolatlann endüstriyel öneme haiz yeni enzimlerin sağlanması için yapılacak sonraki çalışmalarda kullanılma potansiyelinin bulunması umut vericidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION AND OPTIMIZATION OF GROWTH CONDITIONS OF THERMOPHILIC BACTERIA FROM TURKISH SOILS AND HOT SPRINGS Son, Çağdaş Devrim M.Sc, Department of Biology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ayşegül Ozan July 1999, 129 pages The present work describes the isolation of thermophilic bacteria from Turkish agricultural soils and hot springs. As a result of this study eleven thermophilic isolates were obtained. Among the isolates, Kl and B were isolated from Kızılcahamam and Haymana hot spring waters respectively. Nine of the isolates were obtained from the soils sampled from agricultural sites. A new medium was developed in this study and named TR1 for the isolation of the thermophilic bacteria. The thermophilic bacteria in soil and water samples were enriched in TR1 media at neutral pH and 70°C. IllFollowing the isolation of the thermophilic bacteria, the pH and temperature optima of the isolates were determined. The pH optimization studies were carried out at 70°C. The temperature optima of the isolates were, then, determined at their optimal pH. The results of this study indicated that the unpigmented bacterial isolates, T5, A and Tu were sensitive to daylight. The growth efficiencies of the isolates in lipid enriched and protein rich media were also investigated. In order to test the growth efficiencies in lipid enriched media, another medium named TR2 was developed by modifying the TR1 medium. For monitoring the growth in protein rich media, trypticase soy broth was used. All of the eleven isolates were able to grow in lipid enriched media with different efficiencies. Two of the isolates exhibited superior ability to grow in TR2. The growth was rather less efficient in protein rich media. Three of the isolates did not grow at all as the optical density versus time measurements indicated. The isolates fell into three categories in terms of Gram reactions. The isolates Tl, T2, Ku, and Tu were Gram-positive rods. The isolates T3, Kl, A and Ç were Gram-negative rods and finally the isolates T4, T5, and B were Gram- negative cocci. The oxygen relations tests indicated that four of the isolates were strict aerobes and the rest were facultative aerobes. IVThe thermophilic bacteria isolated in this study were found to be promising for the further studies to obtain enzymes with industrial importance.