Depreme dayanıklı yapı tasarımında burulma düzensizliğinin etkisinin incelenmesi
Studying the effect of torsional disorder on earthquake enduring structure design
- Tez No: 198601
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BABÜR DELİKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Geophysics Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Burulma Düzensizliği, Burulma Hesabı, Deprem, Torsional Iregularity, Torsional Calculation, Earthquake
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
IÖZETDEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMINDA BURULMADÜZENSİZLİĞİNİN ETKİSİNİN İNCELENMESİBu çalışma çok katlı perde çerçeve sistemlerinde yatay yükler etkisi altındaoluşabilecek burulma düzensizliğine, taşıyıcı eleman rijitlikleriyle, yapı geometrisi veperdelere paralel aksların sayısının etkileri araştırılmıştır.Burulma hesabında ?Sürekli Burulma Çubuğu Analojisi Yöntemi?, ötelemehesabında ?Diferansiyel Denklem Yöntemi? kullanılmıştır. Bu açıdan bu konularayrıntılı bir şekilde verilmiştir. Çalışmada yogun olarak kullanılan, oldukça ayrıntılıişlem yapabilen, Visual Basic 5.0 ile hazırlanan bir bilgisayar programı tanıtılmıştır.Programın akış diyagramı veri dosyasının hazırlanması, program penceresi, programnesneleri ve sonuç dosyaları tezde verilmiştir. Beş ayrı yapının hazırlanan bilgisayarprogramıyla öteleme ve burulma hesapları yapılmış ve elde edilen sonuçlar grafiklerledesteklenmiştir. Ayrıca başka bir yapının hazırlanan bilgisayar programı ve SAP 2000( Structural Analysis Programs ) programı ile hesabı yapılmış ve elde edilen sonuçlarkarşılaştırılmıştır. Hem geometri hem de rijitlik dağılımı bakımından düzensiz olanyapıların incelenmesinden elde edilen en önemli sonuç, bu tip yapıların davranışbiçimlerinin sadece rijitlik dağılımı bakımından düzensiz olan yapılar ile paralelnitelikte olmasıdır. Buradan, burulma düzensizliğinin hemen hemen sadece plandakirijitlik dağılımının dengesiz olmasına bağlı olduğu sonucuna varılmaktadır.Perdelerin konumları üzerinde inceleme yapılmıştır. Çeşitli yapı tipi gruplarıüzerinde yapılan incelemelerden, perdelerin iç akslarda olmaları durumunda, kenarakslarda olmaları durumuna göre, daha elverişsiz burulma düzensizliği katsayılarıdeğerleri elde edilebileceği görülmüştür.2005, 59 Sayfa
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTSTUDYING THE EFFECT OF TORSIONALDISORDER ON EARTHQUAKE ENDURINGSTRUCTURE DESIGNIn this thesis, the subject of the study is the effects of the rigidity of load-bearing elements, structure geometry, and the number of axis parallel to screen-blocks on torsional disorder which may be caused by horizontal loads at multi-storied buildings.?The Method of Continous Torsional Bar Anology? and ?DifferentialEquation Method? are used for the torsional calculation and the iteration calculationrespectively. A computer program, which was used in this work, was explained.Subjects, which are interested in the computer program, were explained in thesis.Flow diagram of program, preparing input files, window of program, objects ofprogram and output files were expounded in the thesis. The five buildings werecalculated with the computer program and graphics of obtained outputs were drawn.Other building was calculated with the computer program and Sap 2000 (StructuralAnalysis Programs). The outputs were compared in this thesis. The behaviourpatterns of this kind of structures have shown parallelism only to ones havinginstability of rigidity distribution. This is one of the most important deduction of thestudy of structures with disorder by means of both geometry and rigiditydistribution. Therefore, it can be concluded that torsional disorder practicallydepends on only the fact that the rigidity disorder on plan is instable.The positions of screen blocks are questioned for several groups of structuretypes. It is found out that the more unsuitable torsinal disorder coefficient values arereached when screen blocks are placed at inner axis instead of at edges.2005, 59 Pages