Uluabat gölünde 2003 yılında üreyen kuş türleri üzerine araştırmalar
Investigation of bird species breeding in 2003 in Uluabat lake
  1. Tez No: 198613
  2. Yazar: SEVGİ MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI UĞURTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Uluabat Gölü, Üreyen Kuşlar, Uluabat lake, produced birds
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETBu çalışmada, 15 Mayıs-15 Haziran 2003 tarihleri arasında Uluabat Gölü'nde üreyenkuş türleri ve tahmini sayıları belirlendi. Araştırılan bölge Uluabat Gölü ve çevresinikapsamakta ve 1998'de gerçekleştirilen ilk araştırma ile ortak gözlem noktalarınıiçermektedir. Bu araştırma sonucunda Uluabat Gölünde 28 noktada 33 türden 491 üreyen kuşçifti tespit edilmiştir.Araştırma sonucu 1998 verileri ile karşılaştırıldığında; bu türlerden 23'nün azaldığı,17 sinin artığı ve 4 türünde her iki araştırmada değişim göstermediği tespit edilmiştir. Eşnoktalarda yapılan sayımlarda 1998 araştırmasında 979 üreyen kuş çifti tespit edilmişken,2003 araştırmasında 491 üreyen kuş çifti tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF BIRD SPECIES BREEDING IN 2003 IN ULUABAT LAKEIn this study, approximate data of breeding bird species were collected at Uluabat lakebetween May, 15 th and June, 15th in 2003. The research area covers the same watching pointsas the study released in 1998. As a result of this study, 491 breeding bird couples were foundout of 33 species at 28 different points in Uluabat lake.When the study was compared with the data obtained in 1998 we found out that thepopulation of 23 species is decreased, and population of 17 species is increased and forpopulation of 4 species was the same in the two studies. 979 breeding bird couples weredetermined in 1998, whereas only 491 breeding bird couples could be found in 2003 at thesame count points.