Uluabat gölünde (Bursa) yaşayan Scardinius erythrophthalmus L.,1758 (kızılkanat balığı) populasyonunun büyüme parametrelerinin araştırılması
Growth parameters research of the Scardinius erythorphthalmus L.,1758 in Uluabat lake (Bursa)
  1. Tez No: 200686
  2. Yazar: VOLKAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Scardinius erythrophthalmus, Kızılkanat, Uluabat Gölü, Büyüme parametleri, Scardinius erythrophthalmus, Uluabat Lake, Growth Paramaters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Ağustos 2004 - Eylül 2005 yılları arasında Uluabat Gölündeki 250 adet Scardinius erythrophthalmus L.,1758 yakalanmıs ve büyüme parametreleri incelenmistir. ?ncelenen örneklerde erkek ve disi bireylerin I-V yasları arasında dağılım gösterdiği tespit edilmistir. ?ncelenen örneklerin %65.2'sinin disi %34.8'inin erkek bireylerden olustuğu saptanmıstır.. Disi bireylerde total boy 105-281 cm.,ağırlık 17-332 gr., erkek bireylerde total 95 - 260 cm., ağırlık 15-295 gr. arasında tespit edilmistir. von Bertalanffy'nin büyüme denklemine göre hesaplanan yas-boy, yas- ağırlık iliskileri disilerde; Lt=28,1292 (1-e0,36 (t+0,40) ), Wt=391,92 (1-e0,36 (t+0,40))2,92, erkeklerde ise; Lt=26,483(1-e0,38(t+0,38) ), Wt=381,12 (1-e0,38(t+0,38))3,15 olarak saptanmıstır Boy ağırlık iliskisi logaritmik olarak, disilerde; Log W= -2,41174873 + 2,9261226212.Log L Erkeklerde ise; Log W= -2,58884768 + 3,1508353319.Log L olarak saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Total of 250 samples belonging to Scardinius erythrohthalmus were obtanied from lake Uluabat betwen Agust 2004 and December 2005. Exeminated samples were determined the ages of fameles and males respectively ranged between I-V .age groups. The percentage of females were %65.2, males %34.8 out of 250 fish samples. As the gonads about 35 of the samples had not reached to a full development level, sex determination process could not be done. Length-weight relationships of females were 105-281 cm. and 17- 332 gr.; as for males were 95 - 260 cm. and 15-295 gr. respectively. Von Bertalanffy equation used in determination of age length and age weight relations were; Lt=28,1292 (1-e0,36 (t+0,40) ), Wt=391,92 (1-e0,36 (t+0,40))2,92, in females and Lt=26,483(1-e0,38(t+0,38) ), Wt=381,12 (1-e0,38(t+0,38))3,15 in males. Length-weight relations for females are; Log W= -2,41174873 + 2,9261226212.Log L and for males; Log W= -2,58884768 + 3,1508353319.Log L .